Drumetii de weekend: Grădina Zmeilor și Grădina Botanică din Jibou (FOTO)

De când mă știu că-mi place muntele mai mult ca marea îmi doresc mașină să pot face drumeții de weekend. Dar cum nu am nici permis, nici bani de mașină, măcar să am noroc de alții cu mașină. Ni unde am fost weekendul trecut, în caz că ai nevoie de idei de drumeție în jurul Clujului.

Grădina Zmeilor și peștera care-i mină

Grădina Zmeilor este o rezervație situată la 70 de kilometri de Cluj. Este considerată monument al naturii și arie protejată. E în Sălaj, un județ care chiar există în România.

drumetii de wekkend

Traseul în sine este scurt și cu grad aproape inexistent de dificultate. Cu toate astea, îți recomand să iei în picioare nu neapărat bocancii de munte, dar ceva cu talpă aderentă. Solul este alunecos.

drumetii de wekkend

Punctul principal de atracție este forma din Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul. Pentru drumeții de weekend, primești tot pachetul – transpirație, chestii de căscat gura și aer curat.

drumetii de wekkend

Solul pe care o sa pasesti este format din ceva gresii si roca ce se macină cu ușurință. Așa că sunt șanse enorme să aluneci – sau să te chinui – dacă nu ai încălțări ok.

Pro tip pentru drumeții de weekend, când nu te echipezi ca pe munte – la intrare în rezervație ai să dai peste 2 alei cu piatră cubică. Una merge în dreapta, cealaltă în stânga. Alege-o pe cea din stânga – te va direct la Zmei, apoi la mină.

drumetii de wekkend

La prima impresie pare a fi o peșteră. Dar pe măsură ce îți faci curaj să intri realizezi ca nu are cum. Tavanul este ca o boltă, iar podeaua este prea dreaptă pentru o peșteră. Oricum, ca drumeții de weekend, nu recomand să intri foarte adânc doar cu blițul de la telefon. Ai nevoie de lumină serioasă.

Miroase urât pentru că este vorba despre o cavitate care a fost folosită de oameni pentru a extrage cărbune.

10/10 fain. Ne-am chinuit puțin la coborâre, căci nu știam ce și cum. Tocmai din motivul ăsta îți recomand ruta prezentată mai sus.

drumetii de weekend zmei
Drumeții de weekend – Grădina Botanică din Jibou

Spre uimirea tuturor, atât Sălaj, cât și Jibou sunt locuri reale. Există. Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou este drăguță. Este situată în parcul de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Cică au avut vreo 13 copii în total, dar mulți au murit. Mă rog, ceva nobili unguri cu funcții importante în Transilvania.

drumetii de weekend frumos

Cea mai marcantă figură a familiei Wesselenyi se numea Miklos Junior și era mare pizdar.

Ni ce spune Agerpres:

Fiind o persoană foarte ordonată, își însemna în jurnalul său toate “cuceririle”, notând și numărul “partidelor” sexuale și durata acestora. Printre partenerele sale s-au numărat de la baronese și femeile altora, până la bucătărese. La o judecată la care a fost chemat în jurul anului 1830, avea opt copii nelegitimi numai în Jibou.

Bravo, bosz!

Revenind, Grădina Botanică este frumos amenajată și în continuă dezvoltare. În mijloc încă poate fi observat castelul, dar nu se poate intra în interior. Nici nu pare extrem de safe – ziduri crăpate și tencuială căzută. Ai ce vedea, intrarea costă 8 lei și poți face poze căcălău.

drumetii de weekend

Ai de vizitat sere cu plante. Fel de fel de plante, care mai de care mai interesante și ciudate – perfect pentru drumeții de weekend.

drumetii de weekend

Și, firește, ca la orice Grădină Botanică, iar plante.

drumetii de weekend plante

Și mii de alte plante.

Dar au și o zonă cu acvarii și ceva pești. nu pot spune că este mai frumoasă ca cea din Galați.

Dar pot spune cu mâna pe inimă că aici am văzut cei mai fericiți pești din lume.

drumetii de weekend pesti fericiti

Pentru drumeții de weekend e fain de știut că la Grădina Botanică din Jibou o să găsești și ceva mai multe grădini japoneze. Cu pești, broaște țestoase, ceva din ciment în formă de cobra și un foișor în stilul respectiv. Nu spun că nu era destulă umbră, dar era foarte cald. În dezolvare au și o zonă cu floră montană. Dar mai durează până răsar toate plantele.

drumetii de weekend japonez

Tot aici o să mai găsiți un țarc cu căprioare și unul cu mistreți. Căprioarele sunt foarte frumoase și chiar par sănătoase și îngrijite. Porcii sunt ca porcii – mari, urât mirositori și grași.

La Grădina Botanică din Jibou o să găsiți și acel tip de mămici de România. Le știți, dacă odrasla lor vrea pișu îl pune să facă pișu în față la 1.000 de oameni. Dacă a trebuit să schimbe pampersul, l-a lăsat plin cu „aur de oraslă” într-un loc frumos.

Sunt ferm convins că sunt șanse să-l fi uitat acolo. Probabil au atacat zona niște extratereștri și a trebuit să fugă. Nu a putut pune scutecul în coșul de gunoi situat la un metru distranță.

Una peste alta, destul de okay. I rate 8 out of 10. 

Ca o concluzie personală, îmi doresc mașină tare de tot. Mulțumesc prietenilor care ne-au luat și pe noi cu ei.

Dacă ți-au plăcut rândurile astea, pozele și informațiile din articol, te-aș ruga să dai un share pe Facebook. Nu uita să te abonezi la blog prin email, dacă îți place ceea ce ai citit până acum. Scriu doar de câteva ori pe săptămână, deci nu te spamez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.