Diferența dintre „De ce am intrat?” și „De ce am rămas?”

Zilele astea mi-au tot circulat pe news-feed-ul de pe Facebook clipulețe făcute de un anumit ONG. Ideea în sine e okay dar abordarea e tipică și nițel cretină. Evident, părerea mea.

Spun asta pentru că oricât de multe detalii ți s-ar oferi în momentul în care completezi Application Form-ul, motivul pentru care vrei să fii membru într-un ONG sunt RAR atât de tehnice- „I want to develop Leadership skills to contribute to AIESEC Projects around the world”. Tu ca nub nu ai de unde să știi cum funcționează lucrurile sau cât timp îți trebuie ca să conduci o echipă într-un ONG.

Eu unul am intrat în AIESEC din 2 motive. Fiți atenți:
1. Mama a văzut-o la televizor pe o fostă colegă de generală vorbind despre ONG-ul respectiv. Evident mi-a făcut capul mare că „uite, ea poate și tu ești chilaf! Nu faci nimic! Ia să te bagi în AIESEC acolo.” După vreo 6 luni mă bătea la cap să termin cu AIESEC-ul dar asta e partea a doua.
2. Am aflat că poți merge în alte țări. Unde? În Olanda, frate! E iarba legală acolo. Fix asta le-am spus și intervievatorilor.

Am fost acceptat deși treaba de la interviu cu Olanda și iarba nu a fost tocmai okay. Aparent au văzut intervievatorii ceva interesant la mine. După 3 luni și două conferințe- una chiar națională- am vrut să ies din organizație căci nu făceam mare lucru.

Acum vine partea cu de ce am rămas. Păi m-am implicat pe diferite proiecte, m-am împrietenit cu lumea și am aflat cum se mișcă lucrurile.

Azi dimineață mă întrebam „Cum ar fi să mă bag eu în Greenpeace?”. Mi-am zis că nu strică încă o experiență la CV. Tot ce știam despre Greenpeace este că sunt preocupați de ecologie. Apoi am completat AF-ul și am aflat că sunt mult mai multe chestii pe care le poți face în ONG-ul ăsta.

În concluzie: feriți-vă de bullshit-uri și optați pentru un ONG doar dacă motivul vostru este puternic și clar. Do your best la interviuri ca să și intrați și apoi, pe măsură ce înțelegeți cum funcționează lucrurile, găsiți motive pentru a rămâne în ONG.

Și da, după luni bune de voluntariat într-un ONG probabil veți fi destul de brainwashed ca să răspundeți exact ca tinerii din clipul de mai sus. Which sux. Personal mi s-ar fi părut o abordare mai faină prezentarea motivelor pentru care a intrat cineva în AIESEC(ca să mă duc în Olanda să fumez iarbă legal, de exemplu) și apoi prezentarea motivelor pentru care ți-ai schimbat viziunea complet și ai rămas activ în ONG timp de aproape 2 ani.

Părerea mea! Părerea voastră care e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.