De asta nu ne vizitează extratereştrii

În ultima perioadă am citit extrem de multe articole despre situaţia din sistemul public de sănătate. Salarii mici, condiţii de căcat, personal puţin, morţi câţi încape şi lume nemulţumită, nevoită să dea mită/şpagă. Nu ar trebui să mire pe absolut nimeni că în Galaţi, lângă Spitalul Judeţean, sunt vreo 5-6 firme de pompe funebre. Moartea înseamnă profit pentru mulţi.

E clar că trebuie făcut ceva. Nu, nu am de ce să mă leg de treaba aia cu “România are 29843739723987 de biserici şi doar 1.000 de spitale, sugi pula BOR”, pentru că problema nu ar trebui să fie pusă aşa. Da, e adevărat că în România sunt prea multe biserici, dar, cel puţin din punctul meu de vedere, spitalele sunt destule ca număr. Problema este că majoritatea nu sunt dotate corespunzător, nu au fonduri suficiente pentru a-şi trata pacienţii, iar medicii câştigă prea puţin pentru a nu fi tentaţi să ceară un 500-1.000 de lei de la pacienţi, sub formă de şpagă.

Sunt sută la sută împotriva acestui fenomen şi a legii “dacă nu dai, nu te bagă în seamă”, dar cred că nu s-ar fi pus problema mitei dacă salariile erau pe măsura responsabilităţii şi a muncii depuse. În fond, medicii lucrează nu doar cu oameni, ci pe oameni. Diferenţa dintre instalatorul care îţi aranjează instalaţia la baie şi medicul care îţi aranjează ţie instalaţia ca să nu te înfunzi e uriaşă!

Pentru că personalul din spitale are salarii de căcat (poate din punctul meu de vedere nu sunt de căcat, dar din punctul lor de vedere cu siguranţă sunt) ne confruntăm cu asistente care-ţi răspund în doi peri, medici care refuză să te opereze dacă nu dai o atenţie şi femei de serviciu care folosesc filme de radiografie pe post de făraş. Sunt multe mizerii în Spitalul Judeţean, cu unele m-am confruntat şi eu, dar există şi excepţii de la regulă.

Am văzut că foarte mulţi medici din România îşi iau concedii fără plată pe termen nelimitat – pentru că legea le permite – şi pleacă în străinătate să muncească. Asta se întâmplă din două motive: concediul fără plată îţi permite să ţii blocat postul din România, iar în afară se plăteşte mult mai bine. Acum se vrea o lege care să limiteze concediul fără plată, în speranţa că asta-i va aduce înapoi pe medici. LOL!

De asta nu putem avea lucruri frumoase

Ieri, Ponta s-a bătut cu pumnii în piept că de la 1 octombrie salariile tuturor celor din sistemul sanitar vor creşte cu 25 la sută. Chiar sper să se întâmple, oamenii ăia merită asta. Liderul sindicatului Sanitas se lăuda tot ieri că vor mai urma creşteri salariale – 25 la sută în 2016 şi încă 25 la sută în 2017.
Partea interesantă este că la aflarea veştii, restul categoriilor de bugetari s-au ofuscat pe stilul “Da şi uăi! Şi noi merităm salarii mai mari uăi! Şe, noi nu facem chestii la fel de importante ca medişii?” şi ameninţă cu greve şi proteste dacă nu li se măreşte şi lor leafa. Poliţiştii au cerut măriri salariale de 70 la sută…

Sărind din lac în puţ, căci treaba cu medicii şi spitalele e mult prea complexă, mai există un fenomen asemănător: oamenii care se plafonează.

Mi se pare complet absurd să accepţi să fii plătit mai prost ca un măturător pentru un job care implică o responsabilitate foarte mare şi ai pe mână câteva mii de lei pe zi. Că eşti abia la început, ok, dar în momentul în care deja devi un om de bază, ar trebui să ceri ceea ce ţi se cuvine. Chiar citeam pe undeva că principalul motiv pentru care nu cresc salariile prin anumite domenii este faptul că oamenii nu cer.

Cred că ar trebui să fie pur şi simplu deprimant să ajungi la 50 de ani, să ai experienţă de minim douăzeci şi să accepţi aceeaşi 750 de lei net pe lună pentru un job cu responsabilităţi multiple, având pe mână, zi de zi, sume de trei ori mai mari ca leafa. Din punctul meu de vedere, asta transmite şi un mesaj complet greşit către angajator, care va aborda creşterea salarială în felul următor: dacă ăla de 50 de ani, care munceşte la mine de 20 de ani e mulţumit cu 750 de lei, înseamnă că ăştia mai tineri nici atât nu merită! Aşa că se pişă pe ei de angajaţi – dacă nu le convine să plece, vin alţi fraieri.

images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.