Dau un Pol pe-un suflet

Rise-Against
În vremuri în care mulți mor pentru libertate pe Maidan, e bine să ne amintim de latura oribilă pe care o poate atinge omul. În vremuri în care poți face cam orice cu un Casio – care culmea!, a colaborat cândva cu cineva care împărtășea o ideologie asemănătoare cu cea a lui Pol – mi se pare oarecum firesc să-ți pierzi orice fel de rațiune și să te întorci către suflete mântuite și alte chestii la fel de irelevante ca potențialul unui tânăr.

Nu sunt revoltat căci înțeleg, deși nu pare. În oarecare măsură văd lucrurile la fel, dar dacă nu provoci, dacă nu ridici niciun semn de întrebare, oile nu-și vor depăși niciodată condiția. Pentru că e simplu să stai într-o gloată și să te lași dus de val, e simplu să behăi doar atunci când behăie alții înaintea ta și glasul tău e doar un boost de sonor. E simplu să trăiești mânat de deviza „las-o, bă! merge-așa!”. E simplu să zici că ce ai e destul. E simplu să crezi că mai mult nu poți pentru că mai mult implică chin și risc. De multe ori riscul înseamnă o schimbare inconfortabilă care îți poate aduce pierderi și trebuie să fii puțin nebun și ateu ca să-ți faci asta cu mâna ta.

Dau un Pol pe-un suflet pentru că sunt darnic și pentru că nu mă pot supăra dacă primesc argumente. Dau un Pol pe-un suflet pentru că a doua chestie există doar pentru a concentra oile în grămezi. Dau un Pol pe-un suflet pentru că ce a făcut el depășește orice limită și, cu toate astea, sunt sigur că îi va păsa doar unei părticele irelevante. Dau un Pol pe orice pentru că oricum e mort, s-a sinucis ca un laș ce era, iar genocidul de care e responsabil, dacă ar fi să existe sufletul, nu ar putea fi pedepsit sub nicio formă, prin nimic și niciodată, iar el ar trebui să lucreze în continuare alături de o altă chestie inexistentă, până se va reîncarna și va face același lucru: exterminare de suflete.

Povești și cuvinte peste tot, nimic important. Confort și plafonare, amin și cu ‘ăl de sus spre vremuri mai bune. ‘ăl de sus fiind Soarele, firește. Vineri, în print, Pol Pot, atât cât loc fu. Duminică, online și moacă, tot despre Pol Pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.