Efectul “cutremur” din presa (Galaţi)

Galaţiul cică a fost judeţul în care seismul s-a simţit cel mai intens. Eu m-am speriat serios, dar spre surprinderea mea, nu l-am invocat pe dumnezeu sub nicio formă.

Nu am vrut să scriu despre seism. Shit happens, mno, iar eu sunt seismofob. Eram în bucătărie, mâncam neşte paste cu sos homemade şi un cârnat prăjit, platou de care eram foarte mândru. Şi-o început toate să se cutremure. Stau la etajul cinci, mansardă, gen, cu pereţi din rigips. Fu brutal. I-am tras un “du-te-n pula mea!” când am fugit din bucătărie spre uşa de la intrare şi-apoi am repetat “Nu, te rog, nu!” până când s-a oprit dansul. Habar n-am unde fu mâţa în tot acest timp, presupun că sub caloriferul din cameră. Apoi am sunat la ai mei şi la prietenă să-i întreb dacă sunt bine.

Şi e firesc să ne speriem. Dar de la şoc, până la tâmpenii e drum lung. Poftim logică “perfectă”:

Cutremurul de sâmbătă seară a avut loc aproximativ la aceeași oră ca seismul din 1977. Diferenţa  este de doar 8 minute. Astfel, în 1977 s-a petrecut la 21:22, aseară cutremurul fiind înregistrat la 21:14.

Tot ca o coincidență, cele mai mari cutremure care au zguduit România s-au petrecut cu o ciclicitate de 37 de ani. În 1940, 37 de ani mai târziu a avut loc cutremurul din 1977, iar în această seară, după alți 37 de ani, pământul s-a zgduit din nou.

Sursa citatului.

haha

Practic, paragrafele alea două sunt forma academică a comentariilor de genul “COAE EJTI PROST IN PULA MEA CUM SĂ VOTEZI IOHANNIS IN PULA MEA EL NU E ORTODOX DUAMNIIII NUMI VINE SA CRED CA AI FACUT ASA CEVA DUMNEZEU TE PEDEPSESTE CUM SA VOTEZI UN NECRESTIN NUMI VINE SA CRED ASA CEVA O SA VEDETI VOI FURIA LUI DUMNEZEU O SA ARDETI IN IAD OMORATI DE CUTREMURE. PONTA PREŞEDINTE”. LEL.

Iar treaba că “presa va vorbi despre cutremur o săptămână întreagă” nu mă deranjează sub nicio formă. Seismul de sâmbătă seară a scos la iveală nişte aspecte interesante:

1. Reţelele de telefonie mobilă nu sunt sub nicio formă pregătite să facă faţă unui trafic enorm.

2. Reţeaua de apă şi energie are nevoie de o expertiză.

3. Multe clădiri au nevoie de consolidare. Sunt tare curios cum fu afectat Palatul Gheorghiu din Domnească 24, dar, mult mai important, trebuie verificate blocurile vechi din Galaţi în care locuiesc destul de mulţi oameni.

Dacă autorităţile responsabile ignoră aceste probleme în viaţa de zi cu zi, măcar acum să dea nişte răspunsuri, să vină cu reacţii clare şi măsuri folositoare.

Da, m-aş muta la Cluj în secunda doi.

8 thoughts on “Efectul “cutremur” din presa (Galaţi)

 1. Adi says:

  “More field observations are clearly needed and more careful work needs to be done to demonstrate convincingly causality, or lack thereof, between EM signals and earthquakes.”, US Geological Survey, Menlo Park, USA.

  Studiu de specialitate.

  Reţelele nu sunt capabile să facă faţă la trafic enorm. La fel o să se întâmple de Revelion.

  Răspunde
 2. cKy says:

  Adi îţi pot spune că reţelele nu au picat doar datorită traficului imens, deobicei sunt oprite pentru a preveni pagubele materiale.
  Ex: RDS a închis reţeaua terestră în timpul inundaţiilor din Pechea de anul trecut, echipamentele riscau să se prăjească.
  Romtelecom nu a facut-o , echipamentele s-au stricat iar apoi RTC a obligat abonaţii să plătească echipamentele, că nu e treaba lor că a fost calamitate.

  Răspunde
 3. Iulian says:

  Retelele au picat toate, motivul este campul magnetic perturbat pe momentul cutremurului, dealtfel se spune ca efectul apare cam cu 10 secunde inainte sa inceapa cutremurul…

  Răspunde
  1. Adi says:

   IRRRRRUMINATIIIIII!

   Reţelele au picat pentru că toată lumea o pus mâna pe telefon şi şi-a sunat rudele. Hai să n-o dăm în S.F.-uri.

   Răspunde
 4. Lospa says:

  Mda, am zis eu ca tre’ sa apara in presa rahaturi de stiri, deh, cretinii au avut ce face.
  Iar Vodafone-ul….sucks. Retea blocata, telefonul nu mai mergea. Urat, urat de tot.

  Răspunde
  1. Adi says:

   O fi zis respectivul sa faca o analiza de profesionist cu care sa dea lovitura.

   Toate retelele de telefonie mobila au dat epic fail.

   Răspunde
   1. Georgia N says:

    Orange-ul a functionat ok. M-a sunat fiica-mea la mai putin de un minut dupa eveniment, si chiar era ok… Si maica-mea, care vazuse la tv, dupa veo 10 minute… Oi fi avut eu mai mult noroc 😀

    Răspunde
    1. Adi says:

     Şi eu am reuşit până la urmă să vorbesc cu ai mei şi cu prietena, dar greu, greu tare.

     Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.