Cum se f*#e presa

Poate că nu sunt cel mai în măsură să abordez subiectul ăsta. În fond, cu mâna pe inimă, nu consider că aş avea vreo experienţă relevantă în domeniu; cum am mai spus, sunt un puţă bambus şi sunt conştient de asta. Dar citesc mult, având în vedere că trebuie să văd constant ce a mai apărut la “concurenţă” sau ce ştiri mai răsar pe plan naţional. Eh, când primesc cancer jurnalistic borăsc.

Înţeleg conceptul de a înflori puţin subiectul, mai ales pe online, pentru a aduce oamenii să citească. Înţeleg care-i treaba cu anumite cuvinte cheie şi unele exprimări şi ştiu cam pe ce fel de titluri dă publicul click. Am spus-o de sute de ori: cititorii se cacă pe ei că “vai, publicaţie de căcat cu titluri de can-can”, dar de nu ar fi aşa nu ar da click.

Mă rog, vorba lungă sărăcia omului.

Se ia articolul următor, publicat în secţiunea dedicată Galaţiului de pe adevarul.ro: “Bătaie ca-n filme. Rockerii şi maneliştii din Galaţi au vrut să-şi regleze disputa muzicală cu pumnii, în plină stradă”

Toate bune şi frumoase. Am dat click, am citit, m-am minunat. Mă rog, sceptic din fire, ceva a mirosit a stricat.

Se pare că tinerii s-au luat la bătaie pe fondul unor şicane mai vechi pe tema gusturilor în materie de muzică, dar şi cu imaginaţia aprinsă de nişte dudui de club pe care se luptau să cucerească.

Măi să fie! Hai să citesc mai departe.

Primele concluzii ale oamenilor legii au fost că bătaia s-a iscat (evident, pe fondul consumului de alcool; unii martori spun că ar fi şi cvea droguri la mijloc) de la faptul că băieţii din Vânători, mari amatori de manele, i-ar fi enervat pe tinerii din Galaţi, care sunt fani ai muzicii rock. Ca şi cum conflictul muzical (presărat cu înjurături ca la uşa cortului), în ecuaţie ar fi intervenit şi nişte domnişoare (la sosirea Poliţiei acestea dispăruseră) pe care cele două grupuri nu au izbutit să le „împartă” în tentativa lor de a le cuceri.

Zic, pfai!, ştirea asta o să fie virală! Ia să văd dacă dau de comunicatul trimis de Poliţie, să-l preiau şi eu.

Şi am găsit comunicatul scris de Poliţie:

Două grupuri de tineri s-au luat la bătaie în spatele blocului A1, de pe strada Brăilei. La faţa locului a fost chemat un echipaj al Poliţiei Locale, care au stabilit că scandalagii se numesc T. C., de 19 ani, P. N., de 20 de ani, D. M., de 21 de ani, toţi din comuna Vânători, respectiv, T. A., de 25 de ani, B. G. R., de 26 de ani, A. F. B., de 32 de ani, şi B. R. A., de 33 de ani, toţi din Galaţi. Cei şapte tineri, care se loveau reciproc cu pumnii şi picioarele, au fost amendaţi, conform prevederilor Legii 61/1991, cu câte 500 de lei.

Da’ unde sunt manelele, unde e rock-ul, unde sunt drogurile, unde sunt pipiţele? Mă… Nu se poate! Hai să mă uit pe imaginile video.

În imagini eu văd nişte băieţi băuţi bine. Nu e nicio bătaie, nu e nimic care ar putea confirma basmul din articol. De bătut, e clar că s-au caftit, dar până la “băieţii din Vânători sunt manelişti” şi “gălăţenii sunt amatori de muzică rock” e drum lung. De la o bătaie din dracu’ ştie ce motive, până la o “dispută muzicală cu pumni şi picioare” (se întâmplă aşa ceva în realitate, vreodată?!) e distanţă ca de la Galaţi la Timişoara. “Ceva droguri” şi “dudui” după care aleargă atât maneliştii, cât şi rockerii… Ih!

Costel Crângan mi-a fost şef, am învăţat foarte multe de la el, dar ceea ce am citit azi m-a dezamăgit tare. Toată lumea e tentată să mai înflorească o chestie pe ici-colo, dar nu în stilul ăsta. Ori informăm corect, ori facem proză?

shit

3 thoughts on “Cum se f*#e presa

  1. Costel Crangan says:

    Problema ta e ca citesti doar comunicate. La acele comunicate erau atasate niste fisisere video, daca te oboseai sa le vezi si asculti vedeai ca martorii declara exact ceea ce am scris eu 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.