Cum să te faci primar

Marius Stan, primarul Galațiului / Foto: Bogdan Codrescu, VLG

Nu reușesc să înțeleg raționamentul politicienilor din Galați și punct! Poate ăsta e și unul din motivele pentru care îi detest pe toți în aceeași măsură. Norocul lor este că majoritatea este proastă și înghite ușor orice gălușcă ce pare-a fi gustoasă, iar părerea mea nu contează.

Când eram în AIESEC, obișnuiam să aplicăm treaba aia numită S.W.O.T. pentru a face o candidatură în cadrul căreia să identificăm problemele și soluțiile aferente și toate lucrurile importante. Culmea, chiar mergea lucrul ăsta și ne oferea o privire de ansamblu destul de calitativă. Poate sunt eu tâmpit, dar la cum văd lucrurile, nu înțeleg de ce nu s-ar putea aplica și în politică analiza S.W.O.T.

Stadion?

Personal, consider că cea mai mare problemă a gălățenilor este lipsa locurilor de muncă. Sunt zeci de mii de șomeri înregistrați și alte mii asistați social (adică plătiți din taxele pe care clasa muncitoare din Galați le dă la stat). Faptul că actualul primar și-a obținut mandatul prin intermediul unei promisiuni idioate, oferită la momentul oportun (după ce echipa locală de fotbal câștigase campionatul) arată cât de credulă este gloata de oi. Galațiul nu a avut vreodată nevoie de un stadion cum vedem la televizor. Un Natinal Arena în orașul ăsta este egal cu zero pentru că ar fi creat doar câteva zeci de locuri de muncă (poate 100-200), iar un Oțelul în Champions League nu-mi va plăti în veci factura la curent.

Arta de-a promite

Mi se pare interesant că timp de peste 20 de ani, majoritatea nătângă a poporului a decis viitorul țării bazându-se pe o găleată, un pix, o sacosă, o șapcă și niște minciuni spuse frumos. Niciodată nu s-a votat bazând decizia pe niște fapte concrete (sau dacă s-a făcut, faptele au fost denaturate prin intermediul presei de căcat care s-a vândut ca o curvă ieftină și a bușit întreaga industrie). Demoralizant este și faptul că tinerii și persoanele care gândesc și-au pierdut speranța în niște alegeri corecte și știu faptul că votul lor valorează mult prea puțin. Cu toate astea, eu am preferat să mă duc la vot în mai.

Concret, ce e de făcut

Fii un om caracterizat de fapte, nu de promisiuni. Fă din căcat bici! Galațiul stă extraordinar de prost la capitolul infrastructură, fiind unul dintre motivele pentru care investitorii nu se uită în partea asta a țării. Dovedește că imposibilul nu este chiar atât de imposibil și adu investitori care să creeze peste 1000 de locuri de muncă, după care laudă-te cu chestia asta (nu văd de ce ar fi un lucru negativ). Repetă. Pe măsură ce oamenii au salarii din care să-și plătească dările către stat, lucrurile se vor redresa și nu vom mai vedea semne de FALIMENT/ DE ÎNCHIRIAT la tot pasul.

Alegerile au loc o dată la patru ani. Timp este berechet, corupția începe să dispară încet-încet. Tot ce trebuie să faci este să vrei să îți ajuți comunitatea și să fii genul ăla de persoană sinceră despre care se vorbește prin cărți și filme. Îmi place să cred că nu contează dacă ești ortodox, mason sau ateu, dă-le oamenilor ceea ce au nevoie, dar nu la modul ipotetic și vei fi recompensat.
Partea proastă e că nu se vede nicăieri la orizont un astfel de specimen uman. Toți sunt la fel, toți își urmăresc interesul (mi se pare amuzant să dai 60.000 de euro pe o culegere cu rețete pescărești și să fii mândru de asta) și nu le pasă nici cât negru sub unghie că în realitate noi ne simțim călcați în picioare. Partea și mai nașpa este că nici măcar mediul privat nu e mai breaz (vezi cazul Adamescu), deși aici se poate intra cu ușurință într-o polemică.

În cele din urmă, partea cea mai rea e că în curând Galațiul va ajunge mai rău ca Detroitul și ziarele lumii nici măcar nu-i vor plânge de milă.

2 thoughts on “Cum să te faci primar

 1. Stefan says:

  Noroc Adi!
  Scrii legat, coerent și chiar puțin catchy, ceea ce este chiar bine pentru tine, felicitări!
  Totuși, articolul acesta tinde spre ce reprezintă Antena3 și Gâdea pentru România:o armă de shitball de trage cu căcat în toată lumea. Nu fac pasiune pentru absolut nimeni din clasa politică românească, mai ales cea locală, deci interese nu există în ce urmează să zic.
  A promis stadion că era un fel de ”selfie” sau ”slenderman”sau orice trend dubios al momentului, mai bine că nu s-a și ținut de cuvânt…vorba ta, 100 de locuri de muncă și atât. Aș zice să înșiruim puțin făcutele lăsând nefăcutele pentru alții: parc Viva, parc Rizer, dărâmat garaje/chioșcuri, adus nume măricele de artiști în Galați, borduri îngrijite, sala sporturilor etc. Ele sunt mai multe dar risc să o dau în campanie gratuită și cu timing greșit. Eu zic, Adi, că se pot da unele idei constructive prin articolele tale că știu că ești băiat deștept
  Încă 2 lucruri și revin la treabă: cum ai zis că vrei să vină un om care a adus investitori pe plan local, apăi ar fi trebuit să-l votăm pe Mangalea că e plin de locuri de muncă…
  Când s-or face asfalturile spre și dinspre Galați atunci vom fi ceva mai bine așezați pe hartă dpdv al investor awareness.
  Spor la treabă și poate bem și ”o” bere prin timpul liber

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.