Cum judecăm oamenii?

Bă, cu toții suntem judgemental. Oricât de mult ai vrea să te minți că nu e așa, tot judgemental te consider…

Iată și o definiție simplă: Judgemental – A way of making ones self feel better, by hurting others. Usually caused by closed mindedness, and a lack of manners.

Mereu când vedem o persoană cu care urmează să interacționăm sau nu, tragem concluzii în funcție de vestimentație sau machiaj(la femei). De câte ori mergeai pur și simplu pe stradă și ai văzut pe cineva îmbrăcat ca majoritatea tinerilor, așa? Care a fost prima concluzie pe care ai tras-o? „Uite-l și p-ăsta! Scrie de puta madre pe tricoul lui, ce cocalar!”. Eu așa fac cel puțin, judec după aparențe, mai ales dacă nu urmează să interacționez cu persoana(ele) respectivă. E greșit dar măcar în momentul în care interacționez cu ea/el, am puterea să keep an open mind și să văd peste țoale sau machiaj.

În cazul fetelor treaba e și mai serioasă de-atât, de cele mai multe ori din vina lor, într-o oarecare măsură. Și spun că nu e totalmente vina lor pentru că sunt femei și reprezintă sexul frumos deci ar trebui să atragă priviri pe stradă. Evident, că unele exagerează, asta e partea a 2-a. Oricum, în funcție de vestimentație, piercing-uri și machiaj concluziile variză de la „Mamă ce i-aș face!” la „Ewww, fato! Urât, zău!”.

Uneori facem asta din răutate, alteori ca să ne simțim mai împăcați cu noi în timp ce în majoritatea cazurilor motivul este proasta obișnuință. Facem lucrul ăsta atât de des încât punându-i capăt acum, ar însemna să facem o mare schimbare în viața noastră. Și schimbările sunt incomode, zău. Problema este că obișnuința asta ne afectează felul în care interacționăm cu cei din jur. Ne face să ridicăm bariere și să formăm intoleranță pentru anumite categorii de oameni, deși nu îi cunoaștem.

Mai grav este că nici nu ne dorim să-i cunoaștem. Spun grav pentru că din moment ce noi ne vedem mai buni, mai inteligenți sau superiori lor, de ce nu am încerca „să-i ajutăm”, de ce nu am încerca să îi impulsionăm să facă o schimbare în bine? Pentru mulți e deja prea târziu, ce-i drept…

Pe majoritatea îi afectează felul în care sunt judecați de cei din jur, ceea ce e și mai trist. Mereu am considerat că singurele opinii/impresii ce merită luate în considerare sunt cele ale celor mai buni prieteni și cele venite de la rude pentru că they do give a fck about us. În rest, keep calm and keep on walking, bă!

Eu realizez că sunt judecat de cei din jur într-o manieră ciudată. Pentru că am mereu pantalonii mai în vine, pentru că am mereu căștile pe urechi(și am căști mari), pentru că împreună cu mine ascultă și autobuzul Skrillex, Borgore, Slipknot, SOAD, RA sau Korn, pentru că dau din cap când ascult muzică la căști, pentru că twitter-esc din autobuz, pentru că îmi verific mailul și facebook-ul foarte des, pentru că vorbesc foarte tare sau pentru că am țoale foarte demodate. Chestia e că eu mă simt confortabil cu mine și mă cunosc, am încredere în mine și automat nu mă afectează ce spun cei din jur.

Tu cum ești? Te afectează felul în care te judecă cei din jur? Tu cum îi judeci pe ceilalți? E doar o chestie specifică românilor? Spune-mi, mă interesează!

2 thoughts on “Cum judecăm oamenii?

  1. Pingback: Aparențele înșeală! « New is always better!
  2. Andreea. says:

    Judec oamenii dupa aspect in primul rand (toata lumea cred ca o face), in functie de cum se imbraca, cum arata, cum zic “buna!”, cum te privesc … dupa chestiile tampite (cel putin asa mi se par mie) pe care si le pun la statusuri pe facebook, pe mess si-n frunte, in functie de locurile pe care le frecventeaza … Asta asa in prima faza 😀 Dupa ce interectionez cu persoanele respective ( asta daca interactionez) incerc sa vad daca am avut dreptate sau nu.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.