Pentru cât timp va mai fi lăudat comunismul?

Toamna asta s-a terminat extraordinar de prost. Nu neapărat pentru mine, ci pentru societatea românească în general. Poate chiar pentru omenire, având în vedere evenimentele tragice din Europa. Când mii de oameni au ieșit în stradă, părea ca speranța să revină, ca schimbarea să se producă.

Dar nu a fost așa sub nicio formă. Până și eu am fost la un protest, voiam să mă conving că ceea ce simțeam în aer era adevărat.

Au venit schimbări la nivel înalt. A căzut un guvern de politicieni și a venit unul de tehnocrați, cum a vrut strada… ?!

Din punctul meu de vedere, cu toții ar trebui, totuși, să ne întrebăm, sau să încercăm să aflăm dacă strada aceea pe care am văzut-o cu toții după tragedia din Colectiv reprezintă majoritatea în România. Eu cred opusul.

Strada care a dat jos guvernul Ponta a fost doar o excepție folosită inteligent.

Majoritatea este reprezentată de altcineva. Majoritatea este formată din cei de peste 50 de ani, crescuți și munciți serios pe vremea răposatului. Căcat, până și tata are momente cretine când crede că Becali e băiat bun și nu a meritat să facă pușcărie.

Sâmbătă m-am găsit iarăși într-un autobuz din Galați, fără căști în urechi. Cele mai tinere persoane eram eu și șoferul. În rest, doar persoane trecute de 50 de ani. Ceea ce am auzit m-a îngrozit, m-a înfuriat și mi-a întărit ideea că Galațiul, ca societate, nu merită.

Nu știu cum îl chema pe individ, dar nu părea beat. O să-i spun nea Vasile.

Nea Vasile era foarte supărat pe tineret și pe faptul că „Vrem o țară ca afară”. Nea Vasile era foarte mândru de el că pe vremea comuniștilor muncea de-alde 18 ore pe zi și că a ajutat la construirea unei națiuni mărețe. Nu era un moș senil, avea puțin peste 50 de ani.

Nea Vasile era foarte supărat pe tehnocrați și pe faptul că tineretul l-a dat jos pe Ponta. Practic, timp de 10 minute, nea Vasile a lăudat perioada comunistă. Argumentele sale erau complet cretine, dar coerente, le credea reale cu tărie.

Nea Vasile avea și soluții pentru lipsa locurilor de muncă din Galați și pentru faptul că mulți tineri au fost tratați ca niște preșuri de către patroni:

  1. Muncește oriunde, fă orice, chiar și măturător de stradă.
  2. „Dacă patronii sunt mizerabili și își bat joc de tineret, tineretul să nu se mai ducă la patroni. Să vezi ce fel se vor schimba cu toții”.

Nea Vasile era trist că fică-sa a ales să plece din România, dar părea să plângă după perioada comunistă, când – eu așa am înțeles din discursul său – o ducea bine. Nu foarte bine, dar nu-i lipsea nimic.

M-am întors de 5-6 ori vrând să spun ceva, să-l fac să tacă. Poate trebuia s-o fac, poate am fost găină, dar toți oamenii din autobuz îl aprobau, toți cu excepția mea și a șoferului, pe care nu părea să-l afecteze sub nicio formă.

Poate generalizez aiurea, poate situația de mai sus a fost doar o altă excepție.

Din păcate, treaba-i ca în fotbal: degeaba joci bine, dacă nu dai goluri. Degeaba oamenii mai în vârstă, cu o experiență de viață „complexă” gândesc bine dacă se lasă influențați de securiști de genul lui nea Vasile. Da, sincer, cred cu tărie că nea Vasile a fost securist pe vremea comuniștilor, căci altfel nu-mi pot explica discursul său.

În general, românu’ neinformat are o grămadă de ceritudini. Știe el că așa e, simte el că e ceva la mijloc în absolut orice situație. Și mi se pare extraordinar de trist să plângi după o perioadă întunecată, dar presupun că asta se întâmplă când duci o viață cu ochelari de cal pe cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.