Componente PC – cum scoţi performanţă maximă cu buget mic

După luni bune de “documentare” am considerat că ştiu destule lucruri pentru a-mi cumpăra nişte componente pentru desktop-ul de acasă. Am urmărit preţuri, review-uri şi comentarii privind fiabilitatea. Am făcut liste, wishliste şi N combinatii, în încercarea de a obţiune cât mai mult pentru cât mai puţin bănet. Probabil mi-a ieşit, nu sunt ferm convins, dar cred că sunt în măsură să vă dau câteva sfaturi acum.

Ideea de bază

Nu sunt gamer, mă joc doar ocazional jocuri care nu au cine ştie ce pretenţii. Aşa că am mers pe ideea “un dual-core de generaţie mai nouă, nişte RAM decent şi rapid, o placă de bază ieftină”. Niciodată, absolut niciodată, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Ziceam în introducere că am făcut liste şi combinaţii de componente astfel încât să scot maximum de performanţă din bănuţii pe care i-am avut la dispoziţie. Bugetul a fost mic, undeva la 1.200 de lei. Din vechiul PC puteam folosi doar placa video, căci restul componentelor erau vechi şi vai de capul lor.

AMD vs Intel

Pe lângă eternul duel AMD vs Intel, m-am lovit şi de multitudinea de modele existente. Componentele PC sunt super complexe şi au versiuni peste versiuni. E oarecum descurajant să vezi că un procesor quad-core AMD e cu vreo 200 de lei mai ieftin ca un dual-core Intel. Te face să te întrebi “da’ ce-a pus în el, pretenaş!?”. Pe hârtie, un AMD de genul ăsta – 370 de lei – pare cel puţin la fel de bun decât un i3 de genul ăsta – 520 de lei. Dar mai sunt variabile care trebuie luate în calcul şi… oi, hesus!

Ce mi-am luat

După o lună de zile, mă hotărâsem să iau fix procesorul AMD din linkul de mai sus. Aveam în listă 4gb RAM la 2133 Mhz, un SSHD (hybrid, cică e mega rapid) şi un cooler aftermarket. Arăta bine, suna perfect, îmi mai rămâneau şi bani! (lista completă aici) După ce am mai cerut păreri, absolut toată lumea a spus că AMD-ul e bun la jocuri, dar cam şchiopătează la restul de chestii. FMM!

Refă lista, mergi pe Intel. Am plecat cu un dual-core din seria G şi am ajuns cam la aceeaşi sumă. Handicap: două core-uri în minus. “Mă, nu e bine!”, mi-am spus şi am reluat socotelile de la zero.

În cele din urmă mi-am călcat pe bătături şi m-am întins o idee mai mult decât ar fi fost normal.

Procesor: Intel i3 4170

Placă de bază: MSI H81M-P33

Memorie RAM: HyperX Savage 8GB DDR3 1600MHz CL9

HDD: nu am mai avut bani de SSHD, aşa că am luat un HDD normal, Seagate – 1Tb, 7200 rpm, 64 mb buffer.

Am mai adăugat nişte periferice şi am ajuns la aproximativ 1.300 de lei. Ştiu, o să spuneţi că i3-ul nu este quad-core şi aveţi dreptate… dar are hyperthreading, care-l face să ducă la fel de multe operaţii ca un quad-core. Dacă mai pui la socoteală că este mult mai performant ca AMD-ul în ceea ce priveşte single core performance, concluzia este că decizia fu bună.

Mulţumit sau nu?

Felul în care se mişcă acum desktop-ul e incredibil. Totul este instant, iar bucuria mea este enormă. Mă declar mulţumit…

Pe lângă componentele de mai sus, am pus placa video pe care o aveam deja (Nvidia GT 630 – nimic fancy) şi sursa din PC-ul vechi (450 W, cam cârâie, dar e ok).

Punctele de suspensie de după “mă declar mulţumit” probabil necesită o justificare. În continuare mă întreb dacă mergeam pe AMD şi băgam diferenţa de bani în SSHD (şi 8gb RAM), oare nu aş fi beneficiat de aceeaşi performanţă superbă? Ieşeam şi o idee mai ieftin. Nu o să aflu chestia asta.

În caz că vreţi să vă luaţi ceva de la PcGarage, puteţi folosi un voucher de reducere de 1% (da, ştiu, uau.) de la mine:

Iti dau reducere 1% la PC Garage

 i3-ul pe care mi l-am cumpărat este fenomenal! Îşi face treaba extrem de bine, dar se cam încinge. Aşa că acum mi-am dat comandă de un cooler aftermarket care să nu-i mai permită să urce în 70 de grade Celsius.

Ah, poate ar fi o idee bună să vă cumpăraţi zilele astea componentele PC pe care le căutaţi, căci eMag are nişte promoţii decente (probabil m-ar fi costat totul cu vreo 100 de lei mai puţin dacă cumpăram acum).

Asamblarea este simplă, nu vă speriaţi. Practic, cablurile şi sloturile sunt anti-prost, nu aveţi cum să le potriviţi decât la locul lor.

De black friday o să caut o placă video decentă şi cred că o să ducă sistemul şi cele mai noi jocuri în condiţii bune (deşi, nu cred că voi juca vreodată GTA 5).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.