Cititul, această chestie „elitistă” cu followeri ipocriți

sdcGalatiBannerPropunerea Luizei de a organiza întâlnirile Schimb de cărți în Galați, iarăși, după o pauză destul de lungă, a fost probabil una dintre puținele chestii care m-au împins să mai citesc câteva cărți(vreo 10 din octombrie încoace). Până atunci mai savuram în viteză câte-un ebook de pe telefon, dar nimic mai mult. Mi-e și rușine să spun că aveam o datorie stupidă de 5 lei la V.A. Urechia, datorie ce am lungit-o vreo 3-4 luni de zile pe simplul fundament că „ce rost are să plătesc? oricum nu iau nicio carte că nu o să am timp să o citesc…”, deși nu munceam în perioada aia(vara lui 2012). A nu munci înseamnă, teoretic, timp căcălău, bani din căcău.

Citeam zilele trecute la Manafu niște chestii cu care sunt mega foarte de-acord: nu mai avem chef/timp/curiozitate să citim chestii care ne-ar răpi mai mult de câteva minute. Ori când muncești, mergi la școală și mai lucrezi și la o licență făcută cu încăpățânare și egou nu prea mai găsești mai mult de 20 de minute, în autobuz, în drum spre muncă, timp în care zici să răsfoiești o carte. Mai și uiți cartea acasă uneori sau să încarci tableta, ca un idiot. Chiar ultima carte de care m-am apucat amu` vreo 2 luni(care are doar vreo 200 de pagini amărâte) a fost un epic /fail căci să dea boala în el de narrative hook, nu l-am găsit nici după 80 de pagini!

Îmi place să am ce le recomanda celor din jur. Dorința asta arde și mai tare când știu că se apropie încă un Schimb de cărți. Și mă pun și bag mare, să citesc ceva fain repejor și… yeah, nu prea-mi iese.

Și mă oftic! Văd atâta lume pe Facebook aruncând cu citate profunde, rupte din operele scriitorilor legendari, în stânga și în dreapta, mai ceva ca înjurăturile la un meci de fotbal! De unde atât timp liber? De unde așa viteză să citească atât de multe cărți mari?
Și-apoi le vezi și câte-un comentariu plin de greșeli gramaticale, scris în limbaj „de mess”… Cărțile nu propovăduiesc asta. Mă rog, unele da, gen Flo` Piersic Jr., dar asta e altă mâncare de pește.

Mă gândesc că poate numeroasele poze cu cărți+pisici+cafea+hamac+alte boemitățuri reprezintă o dorință ascunsă de-a lor și uită să menționeze asta când clickuiesc pe SHARE și îmi vâră profunzimea aia pe newsfeed. Am încetat să le spun să înceteze, am încetat să sper, am încetat să cred, am scăpat de brainwashul AIESEC intitulat „schimbă lumea începând cu tine!” și să dea boalile dacă am să mă schimb ca să fiu ca majoritatea! Dau unfriend și gata, firește.

E clar că s-a format o separațiune, așea, ca între atei și credincioși. Ăștia de citesc îi privesc cu dispreț pe cei care nu fac asta și… nu știu dacă viceversa e adevărată, probabil că da. Mi-e așa oarecum să spun ceea ce urmează să spun, dar ăștia de citesc au niște harfe de speriat! Da, probabil mă includ.

N-am să sugerez să pună mâna pe-o carte sau să meargă la bibliotecă x ore pe zi. Tot ce vreau să încurajez este să dea ascultare unei persoane care a citit multe la viața ei, să vadă cât de frumos curg cuvintele și cât de firesc se îmbină propozițiile, să observe cât de bogat e vocabularul unei persoane citite și cât de bine face conexiunile necesare la timpul precis.

M-am lungit cam prea mult cu postarea asta. Esențialul este că pe 21 aprilie reluăm, după încă o pauză, întâlnirile ”Schimb de cărți Galați”. Pentru că ne place diversitatea, berea și îmbinarea utilului cu plăcutul, ne-am gândit să schimbăm și locația, așa că de data asta mergem în grozavul Bankers. Aruncați cu click aici pentru evenimentul de Facebook(dați attend doar dacă într-adevăr o să veniți) și o să vă lămuriți ce, unde și la ora 14:00. Cam ăsta e mecanismul SdC.

5 thoughts on “Cititul, această chestie „elitistă” cu followeri ipocriți

 1. rrimuna says:

  ăia de agresează newsfeedul cu citate pompoase de fapt nu citesc. asta-i regula. le vine în cap câte-un cuvânt cheie gen “prietenie”, “dragoste”, “moarte” sau “dietă” și dau sărci pe câte-un site de reflexii și maxime, eu atât presupun că știu să facă.
  și ba da, oamenii care nu citesc îi disprețuiesc la fel de mult pe ăia care citesc, tocmai pentru că li se pare că-s priviți de sus (și sunt) dar nu fac nimic în sensul ăsta și nu le vine în cap nimic prin care să arate că-s mai buni decât ăia care citesc. să spună că da bă, eu nu pun mâna pe cărți, da’ mă pricep așa bine la făcut ciorbă de perișoare! n-ai făcut în viața ta, îndoctrinatule! și-atunci jos pălăria, are și el un scop nobil pentru existență. în schimb, ne-cititorii se rezumă la atitudinea infantilă gen “ba a mă-tii”.
  la vară vin și eu la schimburile voastre de cărți, n-am mai fost de ani mulți, îs curioasă cum se petrec acum.

  Răspunde
  1. Adi says:

   Adi are un ditamai zâmbetul pe chip.

   Păi te așteptăm! La vară poate încingem și-un grătar cu multă bere la un SdC.

   Răspunde
   1. rrimuna says:

    adi? acel adi pe care-l știam eu la sdc? sau alt adi fericit că a mai capturat un participant?
    nu știu de grătare, dar de bere garantez. cu mare drag vin, numai să stau și eu destul pe-acasă cât să prind evenimentul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.