Cireaşa de pe tort: “Nu mai daţi atâtea teme la copii!”

Am citit în urmă cu câteva minute nişte rânduri a căror sursă nu o pot preciza astăzi, aşa că am să revin cu link mâine.

Voi rezuma niţel povestea: un părinte se plânge că al său copil are prea multe teme, că trebuie să-l ajute mereu, că manualele sunt degeaba(true that) şi că al său copil nu are timp să facă un om de zăpadă.

Stimat părinte, nu te obligă nimeni să-ţi ţii plodul la şcoală, îl poţi trimite oricând să facă oameni de zăpadă, să afle cum e şpilu cu punga şi prelandezul, care-i treaba cu ţigările, cu internetul, messengerul şi alte cele. E învăţământ obligatoriu, dar dacă tu crezi că plodul tău este complet nefericit, ia-l de-acolo. E nevoie şi de oameni cu meserii de “nea” sau “tanti”.

Doar în proporţie de 80% e vina părintelui, restul din vină aparţine sistemului şi învăţătoarelor care sunt din ce în ce mai degeaba. Totuşi, în momentul în care plodul îţi vine acasă şi îţi spune “Mamă, iar avem multe de scris şi eu nu ştiu nimic”, ar trebui să pricepi că nu ai dat naştere celui mai luminos bec din lustră. Nu e nici măcar LED, între noi fie vorba.

Şi mie mai îmi făcea mama câte-o tema când eram puţă bambus, dar nu făcea tema cu mine. Pana mea, eu terminam şcoala (clasele 1-4) pe la 12. Până la 14 băgam desene animate, pe Cartoon Network, apoi de la 14 până la 16-17, băgam teme până terminam. Apoi plecam să îmi rup genunchii, mâinile, nasul şi toate cele, până pe la ora 22, când venea mama după mine cu furtunul de la maşina de spălat. Nu am fost nici cel mai eminent elev, dar nici mediocru. Pana mea, am obţinut dintr-a-ntâia până într-a opta numai medii generale peste 9 cu o mamă cu un job de 10 ore şi un tată care avea mereu vin :))

Revenind la cazul din discuţie, am un sfat pentru mămica îngrijorată că plodul ei îşi iroseşte copilăria: îndoapă-l cu memo plus, nu-l mai ajuta la teme şi explică-i că e musai să fie atent la ore. Apoi lasă-l să ia câteva note foarte mici, lasă-l să plângă şi-ai să vezi cum o să înceapă să înveţe singur.

Plm, mi-am pierdut toate ideile de când m-am apucat să scriu căci rândurile astea mi-au luat 45 de minute până la finalizare. Căcat…

1 thought on “Cireaşa de pe tort: “Nu mai daţi atâtea teme la copii!”

  1. Pascal Razvan Constantin says:

    Serios? Memo plus? Mai bine niste fructe si legume.
    Oricum daca mama respectiva doreste sa nu mai aiba teme pentru copilul ei e decizia ei. Doar ca acum orice papagal care spune o prostie e in atentia presei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.