Cum a ratat Galaţiul şapte săli de cinema

Tot încerc să găsesc ceva pozitiv şi frumos care să redea gălăţenilor speranţa într-un viitor mai bun, dar cu cât aflu mai multe, mi se zbârleşte pielea. În 2006, Galaţiul se bucura că va avea un mall demn de un oraş mare. Nici măcar în prezent nu avem aşa ceva…

Euromall Galaţi a fost preluat de fondul austriac Immoeast cu peste 60 de milioane de euro. Eh, în vremea aia, înainte de criză, zburau banii pe segmentul ăsta de piaţă mai ceva ca ciorile de pe acoperişul meu.

S-a început construcţia, s-a lucrat ceva-ceva (au fost şi accidente de muncă, unul fatal) şi-apoi s-a pus lanţu’ şi baftă!

Criza financiară şi-a arătat colţii, investitorii fiind speriaţi şi de povestea mall-ului (Armonia cred că-i zicea) din Brăila care s-a închis după câteva luni şi a intrat în insolvenţă. Culmea e că s-au tot lăudat în presă că deja au 85% din suprafaţă închiriată, cu un an înainte de deschidere, şi că totul va decurge conform planului. În 2012, austriecii se lăudau că, cu toate că s-a întârziat ani buni (dechiderea era programată pentru 2009), sunt şanse foarte mari ca în 2013 Euromall-ul Galaţiului să îşi deschidă porţile.

Uau!

Pe hârtie totul arăta divin: patru etaje, 50.000 de metri pătraţi, peste 150 de magazine, săli de biliard, centre de spa & beauty, hypermarket cu parcare subterană şi cinema. Şi încă ce cinema ne promiteau: 1.500 de locuri în şapte săli. O monstruozitate, fix ceea ce a devenit.

euromall galati 2014
Foto: Bogdan Codrescu, “Viaţa liberă”

După ce criza le-a dat brutal la temelie, austriecii au mai lungit-o o bucată de vreme. Pe site-ul oficial, care încă este în picioare, Immoeast se lăuda în titlu că va deschide complexul în 2011, cu toate că în descriere a rămas 2009. Totul a rămas blocat, chiar şi în prezent.

Anul trecut, vreo 160 de gălăţeni au semnat o petiţie pentru salvarea Euromall-ului. Degeaba, fireşte. Toată creşterea economică cu care se laudă jegul plagiator Viorel Ponta nu a fost destul de mare pentru a convinge austriecii să reînceapă lucrările. Cine ştie dacă Euromallul Galaţiului va vedea vreodată lumina zilei…

Galaţiul s-a ales cu un mastodont urât şi inutil. Apoi au venit ăstia de la Nepi şi panarama de Shopping City. Când au văzut că gălăţenii vor cinema şi ei nu îl aveau prins în proiect au aruncat o gogoaşă pentru a închide gura pulimii: “Vom face şi un cinema la câteva luni de la deschidere”. Şi gata.

În 2014, orice gălăţean îşi doreşte să vadă un film la cinema trebuie să facă o deplasare la Brăila.

Revenind la piticul meu, nu ştiu în ce măsură avem nevoie de un mall pentru a avea câteva săli de cinema (cu toate că un mall e sinonim cu locuri de muncă). Mă disperă că idioţii care conduc oraşul ăsta nu înţeleg că mârlăneala aia periodică pe care o organizează pe sute de mii de euro e inutilă. Galaţiul geme după un cinema, nici nu cred că e nevoi de şapte săli cu 6D şi-aşa mai departe.

3 thoughts on “Cum a ratat Galaţiul şapte săli de cinema

 1. cKy says:

  Stiu ca se vorbea ceva de cinemacity, ar urma sa inchida niste sali de la braila si sa le aduca in galati.
  Armonia e alta discutie. S-au spalat bani grei pe acel teren

  Răspunde
  1. Adi says:

   Fotbalistu’, dacă ar fi deştept, ar reabilita repejor sălile de cinema pe care le-a primit de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (sursă aci: http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/57314-galati-viata-libera-cotidian-primaria-preia-cinematografele-radef-galatiul-face-un-pas-catre-lumea-civilizata). Da’ nu are timp amu’… Băi, mă exasperează gândirea asta pe care o au aleşii curului. Parcă trăiesc pe altă planetă.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.