Chirii Cluj – 5 Aspecte pe care trebuie să le știi

Că tot se apropie Untold-ul, zic să scriu câteva rânduri despre așteptările pe care ar trebuie să le ai dacă ești în căutare de chirii Cluj. Rândurile astea vor fi din perspectiva unui om care a trecut prin asta. Iată cinci aspecte pe care trebuie să le știi dacă vrei să închiriezi un apartament în Cluj.

Am dat atât de multe telefoane când am venit în Cluj, încât nu mai știam ce și cum. Apartamente sunt. Foarte multe chiar. Dar, mno, cel mai probabil, ești ca mine – vrei să-l găsești pe cel mai okay la banii pe care-i ai. Nu voi vorbi doar despre Untold, căci lucrurile stau puțin diferit. Am să subliniez niște chestii la modul general.

Aparent, în Cluj sunt cele mai scumpe chirii din România.

#1 Închirierea de apartamente este o afacere

Serios, pentru foarte mulți oameni este vorba despre o afacere. Dacă te uiți peste anunțuri cu chirii Cluj ai să vezi că multe numere de telefoane aparțin aceleași persoane.

Sunt oameni care își cumpără apartamente în Cluj doar pentru a le închiria. Chiar și proprietara mea mi-a spus că nu ar da apartamentul în chirie, dar că ar vrea să facă și ea un ban. Fratele ei are un apartament într-unul dintre cartierele Clujului, pe care-l vinde ca să cumpere două în Florești. Să le închirieze.

chirii cluj afacere

#2 Cele mai faine chirii Cluj sunt în Florești

Floreștiul este un fel de suburbie a Clujului. S-a construit la greu acolo în ultimii ani. Blocuri noi, frumoase și spațioase. Ai tot ce îți dorești – săli de fitness, supermarketuri, transport în comun, Polus Mall.

Chiriile în Florești sunt fenomenal de faine. Prețuri mici, apartamente extraordinar de arătoase. Dacă vrei să găsești chirii Cluj la preț wow! și lux, acolo vei obține cel mai bun deal.

Trebuie totuși să știi că lumea se plânge că pute de la niște ferme. S-a scris și în presă de asta. Apoi mai e problema cu transportul. Cică faci cam 40-60 de minute de acolo până în centrul Clujului. Mna, gândește-te cât îți va lua taxiul…

#3 Cele mai scumpe chirii Cluj sunt pe perioada Untold

Zău, încă sunt membru al unor grupuri dedicate închirierii de apartamente. Pentru Untold se cer niște sume fabuloase. În mare, se merge pe principiul că nu e prost ăla care cere, ci ăla care dă.

Dacă nu ai prieteni în Cluj, vrei să vii la Untold și nu ai prins camere la hotel/pensiune… you’re fcked! Mă rog, amu depinde câți bani ai. Dar o garsonieră situată într-o zonă centrală – aproape de locația festivalului – te poate costa între 300 și 400 de euro.

Partea „bună” este că majoritatea proprietarilor acceptă să stea mai multe persoane într-un apartament.

#4 Cică ar exista „chiria la jumate”

Sunt nou aci. Chestia asta este doar din auzite. Cică dacă stai în același apartament de luni bune și proprietarul e foarte mulțumit de tine, poți să-i ceri chiria la jumate pe luna în care ai concediu – august, de obicei. Adică ai două săptămâni de vacanță și bam, îi dai doar jumătate chirie.

Nu știu în ce măsură toți proprietarii fac asta. Din câte am înțeles e la mica înțelegere. La mine nu se pune problema de 2 săptămâni concediu, că doar ce am început munca – atât eu, cât și fumeia.

chirii cluj agentie

#5 Cu agenție sau fără agenție?

Prima oară când ajungi în Cluj asta faci: îți cauți chirie. Instinctul îți spune să eviți agențiile. Nu că ar fi rechini mizerabili care vor doar să-ți ia banii. Dar au comisioane. Unele agenții chiar cer o chirie comision. Altele au 50% din chirie, iar agenții cu PFA cer doar 25%.

Gândește-te că dacă găsești apartamentul va trebui să dai o chirie + încă o chirie garanție proprietarului. Dacă ai mers prin agenție, mai intră și comisionul ei. Mult. Serios, ți se frânge inima și-ți sângerează buzunarul dând banii ăia.

Chestia e că multe apartamente faine sunt blocate de agenții. Așa că dacă nu găsești nimic okay discutând direct cu proprietarii și îți permiți, mergi cu agențiile. Asta e, dai un ban dar stai în față.

Cam astea ar fi 5 dintre cele mai importante chestii pe care trebuie să le știi dacă ești în căutare de chirii Cluj. Gândește-te bine înainte să te hotărăști. Încearcă să îți dai seama și în ce parte a orașului vei lucra. Am colegi care fac o oră până la muncă, schimbând două mijloace de transport în comun. Am mai scris câte ceva util și în postarea asta.

Dacă ți-a plăcut articolul, poți da subscribe la blog pentru a primi alte noutăți direct pe email – e o casetuță puțin mai jos. Ar fi foarte fain dacă ai putea să dai și un share pe Facebook, poate rândurile astea ajută vreun prieten de-al tău. Dacă ai alte întrebări, secțiunea de comentarii pentru asta este. Voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

2 thoughts on “Chirii Cluj – 5 Aspecte pe care trebuie să le știi

 1. Dendela says:

  noi cautam sa luam in chirie un apartament cu 2/3 camere pentru 4 studenti, cat mai aproape de centru. imposibil! cand aud de 4 studenti, baieti, nu e de accord proprietarul, nu mai e disponibil (dar continua sa apara), sau creste brusc pretul…. 🙁

  Răspunde
  1. Adi says:

   Am mai auzit oameni plangandu-se de acelasi lucru. Continua sa suni, nu toti proprietarii sunt la fel.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.