Ce motiv ar avea biserica catolică să o lase mai moale cu cenzura?

papa francis
Într-un interviu recent, Papa Francis a făcut o declaraţie oarecum şocantă: “Biserica e prea obsedată de avort şi homosexualitate” şi “biserica catolică are unele reguli absurd de stupide”. Evident, afimaţiile aparţinând preasfinţiei sale au stârnit oarecare nedumerire, atât în rândul celor credincioşi, cât şi în rândul ateilor şi agnosticilor.

Lăsând la o parte faptul că Papa are în spate o uriaşă echipă de PR-işti, mă întreb următoarea chestie: poate fi toată chestia asta o mişcare de poziţionare în rândul “audienţei” pentru a atrage mai multă atenţie şi pentru a aduce mai mulţi followeri bisericii?

Numeroase articole arată un trend oarecum alarmant din punct de vedere religios: pe măsură ce informaţia a devenit mai uşor accesibilă şi oamenii au o cultură mai vastă, comunităţile de atei şi agnostici se măresc. Asta înseamnă că biserica pierde din putere şi influenţă, asta înseamnă că religia e pe cale de dispariţie. Mă rog, mai e un studiu care zice că religia s-a putea să dispară complet în următorii 40 de ani.

În contextul ăsta mie-mi face sens strategia de a mai trece cu vederea anumite reguli.

Pe de altă parte, vremurile încă nu s-a îmbunătăţit din punct de vedere economic şi e cunoscut faptul că necazurile timp de-o lungă perioadă de timp apropie omul de spiritualitate, căci se simte neputincios.

“Tell me: when God looks at a gay person, does he endorse the existence of this person with love, or reject and condemn this person? We must always consider the person”, a mai adăugat papa Francis. Schimbarea de atitudine a bisericii catolice – papa a menţionat clar că vorbeşte în numele întregii biserici pe care o reprezintă – e atât de radicală încât până şi cei mai militanţi atei sunt plăcut impresionaţi.

“Vatican II was a re-reading of the Gospel in light of contemporary culture,” says the pope. “Vatican II produced a renewal movement that simply comes from the same Gospel”. Biserica este poate una dintre cele mai conservative instituţii din lume, o instituţie care a rămas pe aceeaşi linie şi ideologie de câteva secole încoace. Ei bine, prezentul cere adaptare la realitate. Putem asista la o nouă editare a bibliei? O adaptare care să readucă biserica la puterea pe care o avea cândva? Dacă ceva nu prea mai merge, dacă rezultatele nu sunt favorabile, faci o schimbare şi vezi ce anume împinge “audienţa” departe de tine şi de produsul tău, nu?
Cum altfel să te apropii de cei care te contestă decât lăsându-le impresia că îi înţelegi?!

Şi în ultimă instanţă, să nu uităm că unii preoţi catolici au fost acuzaţi că au o înclinaţie către beieţei.

Întregul interviu poate fi citit AICI şi e o lectură – nu-mi vine să cred că spun asta – foarte interesantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.