Casele vechi de pe Mihai Bravu, demolate intenţionat?

În septembrie 2014, “Viaţa liberă” semnala un caz care pe mine m-a enervat la culme: o casă veche de pe strada Mihai Bravu, numărul 18, era demolată încetul cu încetul de către discriminaţi. Din câte îmi amintesc, fix lângă, la numărul 20, îşi aveau “domiciliul” o familie de discriminaţi.
Între timp au fost evacuaţi de-acolo, dar au luat cu ei tabla de pe acoperişul casei :))

Am trecut sâmbătă prin zonă şi nu m-am putut abţine. M-am oprit şi am făcut câteva poze cu telefonul. Groaznic ce se întâmplă!

Pe Mihai Bravu numărul 18 situaţia e groaznică. Casa aia mai are un pârţ şi cade complet. Tocurile uşilor şi geamurilor lipsesc. Acoperişul nu mai are fărâmă de tablă, iar pereţii sunt super crăpaţi. În spate, cu toate că nu se vede, sunt pereţi dărâmaţi din care s-au furat cărămizile.
Mno, e şi discriminaţii oameni. A trebuit să se încălzească, să facă un ban la fier vechi şi să-şi construiască cine ştie ce coşmelie pe vreun alt teren ocupat abuziv.
Lângă, la numărul 20, încă mai există tocuri la uşi şi ferestre, dar acoperişul nu mai are tablă.

Nu spun chestiile astea din ură. În timp ce făceam poze, o bătrânică s-o oprit şi o început să-şi spună of-ul. Stă la două case distanţă. Din câte spune ea, discriminaţii nu au furat doar din cele două case vechi, ci şi din curtea ei şi a vecinilor. Bătrânica susţine că i-a avertizat deseori să nu mai fure acoperişul şi tocurile uşilor căci într-o zi va pica toată clădirea peste ei. Ghinion, nu s-a întâmplat aşa ceva 🙁

Casele au proprietar, nu e treaba Primăriei să le reabiliteze, iar dacă el ar vrea să le readucă a gloria de altă dată i-ar trebui avize şi alte cele de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului, din câte ştiu. Nu e uşor şi nici ieftin, asta-i clar. Dacă le lasă la voia naturii – fie ea chiar şi de… “natură” discriminată – treaba stă mai uşor. Oamenii-şi fac “treaba” şi când totul se transformă într-un morman de moloz terenul poate fi vândut sau se poate construi peste o vilă modernă. Nu e tocmai cea mai superbă zonă, dar e o stradă istorică.
Nu am reuşit să aflu cine e proprietarul, dar un comentariu de la articolul ăsta sugerează că acea clădire, de pe Mihai Bravu numărul 18 ar fi în proprietatea SILVANO – care e firma viceprimarului Radu Cosca.

Culmea, strada Mihai Bravu, fix pe segmentul Domnească – Gării, urmează să fie reabilitată de către Primărie. Iată ce aflăm din “Viaţa liberă”:

“Vor fi reabilitate general infrastructura subterană, iluminatul public, infrastructura rutieră (se renunţă la liniile de tramvai, se înlocuieşte pavajul din piatră cu covor asfaltic, se modernizează trotuarele, marcajele şi semnalizarea rutieră). Înaintea demarării lucrărilor, se va face o evaluare a tuturor copacilor de pe strada Mihai Bravu. Cei sănătoşi vor fi păstraţi, iar cei afectaţi de boli, intemperii, accidente rutiere vor fi tăiaţi şi înlocuiţi”

Lucrările vor costa puţin peste 2.000.000 de euro şi nu e nimic menţionat în ceea ce priveşte clădirile.
Ca un fapt divers, Brăila a reuşit să atragă fonduri europene pentru a reabilita anumite clădiri istorice. Cică Galaţiul e mai civilizat…

Şi-amu’, permiteţi-mi s-o dau puţin în “teoria conspiraţiei”. Strada va arăta ca pe vremuri, dar va fi reabilitată – LED-uri, alea-alea şi zero tramvaie. Lucrările vor afecta fatal structura celor două case – liniile de tramvai nu se scot cu degetul – deci acestea vor dispărea din peisaj. Cui nu i-ar plăcea o viluţă frumoasă, la umbră, pe o stradă care-ţi dă o senzaţie de epocă? Mie mi-ar plăcea, mai mult ca sigur şi proprietarului.

Voi încheia cu o bucată dintr-un comentariu al lui Tatu T., referitor la strada Mihai Bravu:

Purta numele vechi de “Ulita de langa mal” si a fost artera protipendadei si elitelor galatene, hat, hat pana spre sfarsit de veac 19, cand centrul de interes s-a transferat pe Domneasca. Pe aceasta strada au fost sediile consulatului britanic, si cladirea inchiriata de Negroponte catre CED. Daca prima mai exista, cealalata nu mai este precum nu mai este nici casa in care a stat Fani Tardini, nici vestitul han. Locuri virane.
E greu sa dai dovada de civilizatie si respect fata de trecutul orasului!

Dacă şi pe tine te deranjează şi te întristează chestia asta, dă un share acestor rânduri pe Facebook, să vadă cât mai multă lume ce mârşăvie se practică în oraşul ăsta şi cu cât respect este tratată istoria.

1 thought on “Casele vechi de pe Mihai Bravu, demolate intenţionat?

  1. deceanu camelia says:

    Dupa ce chiriasii au cumparat de la primarie acele casa ,s-au trezit ca sunt revendicate si au inceput o lupta practic cu morile de vint deoarece proprietarul nu a fost vazut de nimeni niciodata,si bineinteles ca au pierdut .Casele au fost vindute si revindute, chiriasii evacuati ,si s-a ales praful de tot ce a fost ,si nici nu va imaginati cit de frumos a fost !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.