Ghid de bun simţ în autobuzele Transurb

Fiecare dintre noi are o alegere foarte importantă de făcut, în ceea ce priveşte mijlocul de transport cu care să mergem la şcoală/muncă/piaţă. În momentul de faţă, în Galaţi, opţiunile sunt “limitate”:

 • autobuz
 • maxi-pixi-evaziune-fiscală
 • maşină personală.

Fireşte, maşina personală este pentru boieri, aşa că dacă faci parte din pulime şi nu-ţi permiţi să dai vreo 15-20 de lei pe zi taximetriştilor, va trebui să alegi transportul la grămadă.

Cum nu prea circul cu maxi-taxi, iar când o fac mă umplu de draci – pentru că urăsc să văd cum se face evaziune fiscală în faţa ochilor mei, ştiind că au fost momente când am plătit statului aproape un salariu minim pe economie ca impozit – am zis să fac un mic ghid de bun simţ în autobuzele (şi tramvaiele) Transurb.

Bilet/abonament

Nimic nu este moacă, da? Nu te poţi duce la piaţă să iei ce îţi trebuie fără să plăteşti. Asta e societatea.

Aşa că dacă ai un drum de făcut cu autobuzul/tramvaiul, fii om cu bun simţ şi cumpără-ţi bilet. Costă doar 1,5 lei şi – într-o oarecare măsură – asigură continuitatea unui serviciu de care tu te foloseşti.

Dacă eşti elev sau student şi încă nu ai aflat, municipalitatea îţi oferă abonament gratuit pe o linie. Orice linie vrei tu, pe toată durata anului şcolar. Trebuie să mergi într-o parte a oraşului înspre care nu circulă linia pe care ai tu abonament? Cumpără-ţi bilet.

Simplu: bun simţ şi civilizaţie.

Comportă-te civilizat

Plângem că bătrânii sunt senili şi că ne calcă pe picioare în autobuze, că le put hainele a ciorapi transpiraţi ţinuţi într-o pungă sau că nu se spală, dar nici cu tinerii nu mi-e ruşine. Înţeleg, e vârsta – impulsivitate şi chef de dixtracţie.

Dar poţi râde şi fără să atragi atenţia întregului autobuz către tine. Poţi spune glumele pe care oricum doar tu şi interlocutorul tău le înţelegeţi fără să audă toată lumea. Da, chiar se poate face chestia asta!

Ascultă-ţi muzica la căşti

Gusturile muzicale diferă de la om la om. Orice ai asculta – indiferent dacă este pe gustul meu sau nu – păstrează pentru tine. Nu există dovadă mai mare de mârlănie decât ascultatul muzicii la difuzorul telefonului, fie ea şi AC/DC sau Nina Simone.

Controlorii sunt şi ei oameni

Încearcă să înţelegi că oamenii care “te controlează” la bilet nu-şi fac decât treaba. Că au “normă” de amenzi sau nu, nu ştiu, dar dacă vei avea bunul simţ să nu călătoreşti fraudulos (fără bilet/abonament) nu vei avea de-a face cu ei sub nicio formă.

Ai impresia că eşti tratat aiurea de ei, deşi totul e în regulă? Cerele numele şi fă o reclamaţie. Contact Transurb:

Adresa: Str. Basarabiei nr.4

Telefon: 0236460022

Cod postal: 800201

Email: transurbgl@gmail.com

Sau dacă lucrurile scapă de sub control, fără ca tu să agiţi spiritele ca un Pepsi, sună la 112.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când vine controlul nici nu-mi dau jos căştile din urechi. Le arăt abonamentul, ei spun sau nu “Mulţumesc” şi interacţiunea a luat sfârşit.

Păstrează curăţenia

Degeaba te uiţi în jur şi spui “Bă, ce oraş mizerabil, plin de căcat, este Galaţiul!” dacă tu îţi laşi şerveţelele cu muci pe unde apuci. Orice ai mânca în timp ce eşti în autobuz, bagă ambalajul în buzunar, ţine-l în mână, sau pune-l în geantă şi aruncă-l la primul coş de gunoi pe care-l vezi.

Pe lângă faptul că în modul ăsta le arăţi celorlalţi că eşti o persoană civilizată, faci şi viaţa şoferului mai uşoară. Nu, nu au femei de serviciu, şoferii Transurb dau cu mopul şi cu mătura.

O să bănuiesc că dacă citeşti rândurile astea nu eşti genul de coclete flauşat care mănâncă seminţe în autobuz, aşa că nu mai amintesc nivelul ăsta de mârlănie ruptă din vârful dealului unde păscutul vacii este apogeul activităţii umane.

Cam astea ar fi regulile de aur pe care dacă orice om le-ar urma, lumea ar fi un loc mai frumos.

2016, an de “cotitură”

O mare parte din oraş speră ca 2016 să fie un an al “premierelor”. Mulţi speră ca operatorii de maxi-taxi să nu mai primească licenţă şi, automat, să nu mai încurce circulaţia prin oraş. Asta înseamnă că vom călători doar cu Transurb.

În maxi-taxi asculţi muzica şoferului şi plăteşti de fiecare dată, nu? Eh, ideal ar fi ca în momentul în care va trebui să treci la Transurb, să faci la fel.

O măsură foarte ok

De luni încoace am observat că Transurb a adoptat o măsură foarte okay. Nu ştiu cât de fezabilă este, dar ideea în sine e foarte bună.

Pe majoritatea autobuzelor din oraş există câte un “controlor” în civil. Nu am văzut să dea amendă, indiferent de vârsta celui “prins” fără bilet. În schimb, dialogul merge în felul următor:

– Aveţi bilet?

– Nu.

– Mergeţi şi cumpăraţi-vă de la şofer.

Chapeau! GG!

Comunitatea nu poate fi un loc civilizat dacă tu, ca membru, nu eşti civilizat.

4 thoughts on “Ghid de bun simţ în autobuzele Transurb

 1. Adi says:

  Sunt complet de acord cu tine la capitolul asta. Soferii de autobuze si vatmanii Transurb nu sunt deloc sfinti.

  Răspunde
 2. valentin says:

  Cred că în primul rând trebuiesc educați șoferii și vatmanii. Dacă îți iei bilet din autobuz au pretenția să îl dai înapoi. Biletul este deja compostat. Apoi, eu, personal, am făcut pană la bicicletă undeva în capătul opus al orașului față de zona unde locuiesc fără posibilitatea de a face pana. Am demontat bicicleta, exact ca pentru tren, am urcat-o într-un tramvai gol, am compostat biletul regulamentar, iar vatmanul a venit special până la ultima ușă și mi-a spus să cobor altfel cheamă poliția că știe el pe cine să cheme. Am coborât, că nu aveam chef de scandal, eventual să mai apar și pe la TV, deși era o opțiune destul de bună. :)))).

  Răspunde
  1. ormuz says:

   Merg zi de zi cu transportul in comun. Am cumparat zeci de bilete de la soferi sau de la vatmani, niciodata, nicunul nu a venit sa ceara biletul compostat inapoi. Pentru ca ei sunt controlati mai dur decat calatorii, de catre sefii de tura. Si controalele lor se fac chiar si la banii din buzunar cu care intra pe traseu. Daca sunt prinsi ca au bilete in cabina mai multe decat au avut la intrarea in tura, sau daca banii incasati nu corespund cu numarul de bilete disponibile, risca zile de concediu fara plata, amenzi…

   Răspunde
   1. valentin says:

    Pun pariu că mergi pe 102. Eu, dacă merg de două ori pe lună. Încearcă 9, 22, 20, mai ales când știu că nu este control. Mai sigur după ora 18:00.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.