Break-uiește des!

Multă lume aflată în plin proces de dezvoltare simte des nevoia unei pauze dar de cele mai multe ori totul se concretizează printr-un simplu status update pe facebook: „I need a break!”. Ei bine, eu zic să break-uiești mai des, dar să o faci cu cap.

Ieri, înainte să plec la munci(ce e ăla week-end?) am citit un post genial de pe unul dintre blogurile mele preferate, blog ce-l recomand din toată inima: www.dumblittleman.com. Post-ul este intitulat „Modalități de a stăpâni arta perseverenței” și prezintă 7 modalități simple și clare:

1. Ia-ți inspirația din eșecuri faimoase. Am mai menționat asta, eșecul te învață, fără eșec nu putem defini conceptul de succes. Studiezi cum s-au ars alții ca să nu faci aceeași greșeală.

2. Vizualizează victoria în minte. Concept luat mai mult de la sportivi, dar tind să cred că nu e bullshit. Vizualizezi idealul tău și o să-ți fie mai ușor să ajungi acolo.

3. Focusează-te pe victoriile pe termen scurt. Când ai un plan de carieră ce se întinde pe 5-10 ani, e imposibil să nu te demotivezi pe drum. Împarte totul în pași mărunți și concentrează-te pe îndeplinirea lor, asigurându-te că te bucuri de orice mică realizare ce te aduce mai aproape de visul tău. Enjoy the little things, pe englezește!

4. Gândește pozitiv. E ca atunci când erai copil, singur acasă și te durea o măsea. Luai un paracetamol fiind sigur că e leac pentru așa ceva și îți trecea. Apoi când veneau ai tăi acasă și le spuneai treaba asta, ei îți ziceau că paracetamolul nu e analgezic.(sau poate doar eu am pățit așa ceva) Ideea e că dacă îți convingi mintea că poți ajunge unde ți-ai propus, cu siguranță o vei face… mai ușor.

5. Fii pregătit ca greșelile să te facă mai deștept. Treaba cu eșecul și greșelile e deja menționată peste tot. Atât timp cât ai puterea să accepți, să înveți și să lași în urmă greșelile, ești cu un pas mai aproape de succes.

6. Haterz will be hating. Lasă-i să te urască. Unii din cauza invidiei îți vor mai pune și bețe în roate, că vorba aia: de ce să moară doar capra mea?! Să moară șă-aia a vecinului. Oamenii au tendința să caute aceleași greșeli pe care le fac și în cei din jur ca să se simtă mai bine. După deviza asta, îți vor face treaba puțin mai dificilă dar atât timp cât nu le dai atenție și te concentrezi pe drumul tău, vor arde în suc propriu. Mu-ha-ha-ha-ha!

7. Muzică, bă! Treaba asta deja este adoptată de multă lume! Până și a mea mătușă din București merge pe stradă cu căștile în urechi, lucru ce mă face extrem de mândru, având în vedere că e trecută de 40 de ani! Ideea e că muzica te binedispune, îți oferă energie și îți înseninează ziua. Deci e fenomenal să vezi cum se schimbă felul în care percepi lumea din autobuz când treci de la o piesă despre ură la una despre zilele de vară!

Eu aș mai adăuga un pas. Nu e mare lucru, poate ați spune la o primă vedere că e inutil… În fine, ideea e că perseverând și muncind într-una e imposibil ca la un moment dat să nu clacăm. Putem claca fizic cât și psihic, așa că decât să combatem, de ce să nu prevenim? Vorbesc aici despre pauze.

Pot da sute de exemple ca să-mi susțin punctul de vedere dar am să dau doar două, poate puțin relevante. Până mai în urmă cu ceva timp, eram un gamer înrăit pentru că îmi făcusem o gașcă de oameni cu care jucam de vreo 5 anișori de zile. Unul dintre ei, bogat, zău, nu făcea nimic altceva toată ziua decât să se joace. Sistemul lui era astfel: 1 oră jumate de joc fără nici o întrerupere, 30 de minute pauză. Tipul a devenit în scurt timp unul dintre cei mai buni jucători și e erou(mă rog, Lineage2) până în ziua de astăzi. Bra-vo! Perseverență îmbinată cu pauze. Pe de altă parte, în perioada în care eram în AIESEC, aveam atât de multe chestii pe cap încât foarte des simțeam că nu am când să le fac pe toate sau pur și simplu nu aveam pic de inspirație să le fac. Am decis să iau o pauză de o zi, în care să nu fac absolut nimic legat de organizație. Nu aveți idee cu ce entuziasm și dorință de muncă m-am întors după ziua aia!

Break yoself când simți că nu mai poți! Slow things down! Până și fotbaliștii o fac și să fim serioși, ei nu sunt tocmai intelectuali. Pauzele SCURTE și dese, cheia marilor succese, bă!

Ce părere ai? Aplicați cumva sistemul ăsta cu pauze în sesiune? Dacă da, funcționează?

2 thoughts on “Break-uiește des!

  1. Catalin Blindu says:

    Pauzele lungi si dese , cheia marilor succese . Cel putin asa zicea tata , Don’t argue with me 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.