Ai luat bacul? Abia acum începe greul

Marţi s-au afişat rezultatele la bac 2015. Vreo 60 şi ceva de copii au luat nota maximă, zece, înainte de contestaţii. Cu toţii sunt din alte judeţe, nu Galaţi. Asta nu e un lucru rău, căci, zic eu, orice notă peste opt e bună.
Buba este că abia acum începe marele test: facultatea.

An de an se vorbeşte despre cele mai inutile specializări. Litere, economie, filozofie etc – fabrici de şomeri. Din punctul meu de vedere, statul ar trebui să se sesizeze şi să vină cu o reformă, dar hai să nu ne păcălim – lucrul ăsta nu se va întâmpla.

M-am lăsat de telecomunicaţii şi m-am dus la litere. Nu am făcut asta pentru că “pasiune şi îmi place tare de tot”, ci pentru că era uşor. A fost foarte uşor, a fost frumos, a fost ţurai! Am şi muncit în timpul facultăţii. Nici nu-mi dădusem licenţa şi deja aveam un loc de muncă mişto, care-mi plăcea mult. Şi acum îmi place jobul la nebunie, dar situaţia s-a împuţit şi am ajuns să câştig mai puţin decât perioada când nu ştiam toate lucrurile pe care le ştiu acum. Şi zic să-mi bag picioarele, să caut altceva. Mhm, ştiu multe, că le-am învăţat din mers, dar chestiile astea se pot aplica doar într-un domeniu care nu abundă la capitolul locuri de muncă. Şi am rămas blocat aici, un fel de căcat cu moţ poleit cu aur – dar care în esenţă tot un căcat e.

Am ales calea uşoară, am fost comod. Foştii colegi de la telecomunicaţii s-au chinuit 5-6 ani să termine facultatea, dar în cele din urmă le-a ieşit şi bat la pariu că acum au salarii de 5-6 (poate chiar zece) ori mai mari ca al meu.

Scriu rândurile astea pentru că anul trecut l-am avut pe frati-miu în faţa deciziei “unde mă duc la facultate”. Voia la ASE sau litere. I-am dat să se uite după câte joburi în domeniul ăsta sunt şi câţi dintre absolvenţi reuşesc să se angajeze în domeniu relativ repede. Datele vorbeau de la sine, căci cifrele erau extrem de mici. Am tras de el, şi el s-a ambiţionat şi a reuşit să intre la calculatoare (ceva cu programare). Zilele astea îmi zicea că se apucă de java acasă. I-am spus “bagă mare, boss”! Dacă se ţine de treabă, bat la pariu că încă din anul doi îşi poate căuta un job light pe programare.

V-aţi uitat câte joburi pe IT şi programare sunt disponibile? Chiar şi în Galaţi! Pana mea, spre asta se îndreaptă lucrurile: maşini inteligente, case inteligente, roboţi şi automatizări. Fireşte, facultăţile din domeniul ăsta sunt extraordinar de grele şi necesită muncă intensă. Mă refer şi la inginerie.

Ar mai fi şi medicina o opţiune grozavă, dar trebuie să-ţi placă şi să fii pregătit să munceşti la greu. Apoi să te aştepţi ca sistemul şi oamenii să se pişe pe tine din orice poziţie. E nevoie de medici…

Dacă faci facultatea doar pentru a avea o diplomă de studii superioare, STAHP! Serios, majoritatea angajatorilor tratează bucata aia de hârtie ca pe aia cu care se şterg la cur. Nu le pasă! Vor să ştii multe şi să fii dispus să munceşti foarte mult pe bani puţini. Iar în cazul ăsta, trei ani de facultate sunt trei ani pierduţi, timp în care poţi încerca mai multe joburi, în speranţa că vei aduna destulă experienţă profesională pentru a găsi ceva ok şi bine plătit. Ajuns acolo, te poţi orienta către o facultate în domeniu. O să fie mai uşor atât pentru tine, cât şi pentru părinţi.

Dacă după toate astea, tot la litere, economie, filozofie etc vrei să mergi, fă pe dracu-n patru să faci performanţă. Zece pe linie, gen, şi zbate-te să pleci pe la concursuri/Erasmus. Cum ar veni, fă din facultate un job la care vrei să fii cel mai bun. Strânge bursa şi orientează-te după programe de studii prin străinătate – din câte aud/mi se spune, e cu totul alt univers prin anumite ţări.

La final, dacă ai tăi au resursa financiară necesară, fugi din Galaţi! Cu părere de rău, observ că mai peste tot o mare parte dintre profesori sunt incompetenţi şi complet dezinteresaţi.

Fireşte, pragmatic vorbind, cele mai multe joburi sunt în construcţii şi videochat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.