Bă, stai pe loc!

Graffiti – tehnica de a da culoare Galatiului sau o simpla ilegalitate?

Galațiul este un oraș relativ mare situat în sud-estul României, port la Dunăre, combinat siderurgic, șantier naval, chestii, nebunii. Situat într-o zonă de câmpie nu are parte de nici un fel de împrejurime interesantă sau de vre-o arhitectură care să surprindă. E un oraș sobru în adevăratul sens al cuvântului, cu majoritatea clădirilor construite pe vremea lui Ceașescu, doar două trei parcuri, frecventate fie de pensionari împreună cu nepoțeii lor sau de tineret împreună cu veșnica sămânță. Culoarea lipsește cu desăvârșire.
Cu ceva timp în urmă, pe majoritatea pereților au apărut desene. Majoritatea sunt simple nume sau ștanțe ale creatorilor, în timp ce altele sunt reprezentații ale unor slogane celebre precum: ”Punk is not dead!„ sau „Fu#k the police!”. Indiferent de lucrul pe care îl reprezintă sau de marime, toate graffitiurile au un lucru în comun. Într-un oraș gri, liniștit, monoton și oarecum mort, graffitiurile reprezintă pata de culoare.

Evident, culoarea în concepția multora este o forma de exprimare „galagioasă”, e ca și cum, la miezul nopții, în loc să spui în șoaptă „Eu sunt Adi!” ai striga în gura mare „EU SUNT ADI!!!”. E pur și simplu inadmisibil. Indiferent daca graffitiul este reprezentația unei flori sau a simbolului anarhiei sau a celebrei szavstica, reprezintă o ilegalitate. Nu veți vedea niciodată un graffiti cu nemele de familie, prenume și adresa creatorului pentru că unu la mână nu e estetic și pentru că în foarte scurt timp poliția va fi la ușa respectivului sau respectivei. Deși nu multe persoane realizează acest lucru, interzicerea graffitiului nu face decât să îl facă mai popular căci, în general, lucrurile interzise sunt mai apetisante.
Poate perspectiva aceasta este oarecum greșită dar un oraș plin de culoare ar fi mult mai vesel. Cred cu tărie că într-un oraș în care 90% dintre pereți sunt „pătați” cu graffitiuri colorate, lumea ar avea cel puțin un motiv în plus să facă o plimbare sau să zâmbească. Culoarea implică energie, viață, veselie, creativitate și tinerețe. „Legalizați marijuana!”? Nu. Legalizați graffitiul!

Voi ce părere aveți? Ați pictat cândva un perete cu un spray de vopsea, noaptea târziu când toată lumea era în lumea viselor? Ați surprins dovezi că graffitiul colorat e plin de viață?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.