Autocenzura – e ok sau nu?

Foto: 6yka.com

Scrisul pe blog mă ajută să scap de draci în nopţile în care nu reuşesc sa adorm pentru că Universul mă urăşte aşa de tare încât se încăpăţânează să-mi fută planurile de viitor în mod constant. Da, sunt ferm convins că mulţi trecem prin chestia asta la un moment dat, iar către cei care fac tot posibilul să iasă din căcat – against all odds – mă înclin.

Reţelele de socializare şi faptul că internetul a ajuns în aproape orice casă au făcut ca până şi cuvintele unui antisocial să fie citite de cineva, dacă are curajul să le facă publice. Dacă mai ieşi prin lume cât de cât şi ai şi-o oarecare viaţă profesională pe care vrei s-o transformi – peste ‘nşpe ani – în carieră, lucrurile se schimbă.

De-obicei spun lucrurile pe şleau, motiv pentru care am fost caracterizat drept extremist – în anumite cazuri chiar sunt, nu contest. Apreciez sinceritatea, oricât de cruntă şi dureroasă ar fi, şi prefer să ofer acelaşi lucru în schimb.

Dar zi de zi, mă simt nevoit să mă cenzurez, să nu abordez anumite idei/subiecte din cauză că… planuri de viitor. Am ajuns în punctul în care mediul în care sunt devine toxic, chestie care mă roade extraordinar de tare.

Presupun că, în oarecare măsură, e de bun simţ să mai omiţi câte-o idee radicală care-ţi trece prin minte. Dar unde tragi linia, ca să nu fii considerat ipocrit? Şi ce spune asta despre tine, care te consideri o persoană puternică, cu principii solide? De-asta încă sunt oameni care scriu sub anonimat?

Extrapolând puţin, am realizat că întotdeauna “competiţia”, sub protecţia anonimatului – şi nu prea – îţi va arunca beţe în roate. E oarecum frustrant să nu poţi ajunge la un anumit nivel, înţeleg asta, dar nu mi se pare în regulă să faci mizerii unui coleg de breaslă ca să-l discreditezi. Dacă mai şi predai unor tineri meseria care, presupun, că-ţi place, nu am făcut nicio brânză. Fuţi treaba complet.

Nu mai şterg iarăşi rândurile astea – în care nu am zis mai nimic concret, pentru că… vezi titlul. Întrebările sunt valide şi chiar mă interesează cum vedeţi voi treaba cu autocenzura, principii and so forth.

1 thought on “Autocenzura – e ok sau nu?

 1. Gabriel Ursan says:

  Si eu ma cenzurez de multe ori. Si ori nu scriu, ori scriu un articol greu inteligibil. Da, e frustrant.

  Dar frustrarea, ca si rusinea, tine maxim 3 zile la oamenii normali la cap. Daca nu, exista prieteni si alcool.

  E mai bine sa te cenzurezi in public larg si sa le dai tare in cercul de prieteni. Cu toata forta. Cu toate injuraturile si spumele posibile. Si trece.

  Si nu neaparat ca-ti fute cariera, ci pentru ca la nervi avem opinii distorsionate. Pentru ca nervi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.