Are Dunărea scrumbie!

Am făcut și eu, ca tot omul, un articol documentat. Adică am ieșit „pe teren”- mă rog, prin Galați- și am întrebat prin dreapta și stânga. Am vorbit cu o grămadă de tanti burtoase care vindeau pește pe la pescării. Am fost și la Muzeul de Științe ale Naturii, unde am vorbit cu doamna Gabi Grigoraș, căreia îi mulțumesc pentru informațiile pe care mi le-a oferit. Doamna Gabi, sper că citiți rândurile astea.

„Toate pescăriile din Galați s-au grăbit să umple vitrinele frigorifice cu mult râvnita scrumbie cu două săptămâni înainte de data la care toate grătarele din județ și nu numai, vor sfârâi și vor acoperi orașul cu mireasma inconfundabilă. Totuși, scrumbie de Dunăre în martie?

Sărbătoarea Floriilor este marcată an de an, la Galați, prin Festivalul Scrumbiei. Pentru ediția de anul acesta, a noua, municipalitatea va cheltui în jur de 45.000 de lei din care aproximativ 30.000 sunt rezervați pentru concerte. Evident, din rețeta distracției nu putea lipsi scrumbia.

Cu o săptămână înainte de eveniment, scrumbia și-a făcut deja apariția prin pescăriile Gălățene descrisă ca fiind „scrumbie de Dunăre”. Scrumbia este o specie de pește migrator ce trăiește în apele Mării Negre până la jumătatea lunii martie. În momentul în care apa atinge temperatura de 6 grade Celsius, aceasta migrează în apele dulci ale Dunării pentru a depune icre. Doamna doctor Gabriela Grigoraș, muzeograf la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Galați în domeniul pisciculturii, este de părere că „într-adevăr e scrumbie de Dunăre”. Temperaturile ridicate din ultimele zile au încălzit apele fluviului și astfel peștele și-a început migrația. Tot dumneaei a declarat că „populația de scrumbie face față bine braconajului în comparație cu alte specii care sunt pe cale de dispariție” și că în pofida gradului de industrializare ridicat al Galațiului, apele Dunării au un coeficient Redox- gradul de puritate- foarte bun, ceea ce înseamnă că „balta va avea pește” și la anul.

Până în data de 16 aprilie, când se instaurează prohibiția- conform unui reprezentat ANPA-, scrumbia poate fi pescuită și automat gălățenii o pot găsi în pescării. Dintre cele 6 pescării din Piața Centrală doar 2 aveau precizat și furnizorul scrumbiei în timp ce doar una dintre ele „s-a obosit” să treacă și termenul de valabilitate a produsului. „Scrumbie proaspătă aducem pe vineri” a declarat vânzătoarea uneia dintre pescăriile care nu mai avea în vitrine produsul cu pricina.”

Mno, aista este primul meu articolul documentat cu informații de pe teren. Am făcut chiar și poze dar sunt pe telefon și mi-e lene zău. Mi-a plăcut, m-aș obișnui cu treaba asta. Între noi fie vorba, nu aștept cu drag floriile. O să pută a scrumbie și manele și țărani și țigani în tot orașul! Mai ales în păduricea din apropiere sau la lacul țăranilor. Plus că scrumbia are o tonă de oase și e foarte grasă. Prefer aripioarele pe grătar sau un copănel sau un cotlet de porc. Și multă bere, ca să-l dau afară pe iisus. Pardon, duhul rău.

Aș vrea să vă rog să vă dați cu părerea. Totuși știu că nu o să faceți treaba asta deși nu înțeleg de ce…

Sursa foto: hersoft.deviantart.com

4 thoughts on “Are Dunărea scrumbie!

 1. sebi says:

  inseamna ca nu stii sa mananci scrumbie de zici ca are o tona de oase ! :)) asa fac toti.

  Răspunde
 2. 1.618 says:

  Da, citesc rindurile acestea si te felicit pt blogul tau.
  M-au surprins placut interesul tau si dialogul nostru. De aceea, respectind nota articolului tau, as preciza ca scrumbia de Dunare si orice alta specie (mai) face fata pescuitului legal si NICIO SPECIE FACE FATA BRACONAJULUI! Braconajul, prin care pestii sunt pescuiti, ilegal, in perioada de reproducere (scotind astfel din populatie indivizi care ar da nastere la mii si milioane de descendenti) sau sunt capturati, ilegal, sub dimensiuni (astfel ca juvenilii nu vor mai ajunge vreodata la virsta maturitatii sexuale pt a genera alti descendenti) produce mari si grave dezechilibre la nivelul populatiilor diferitelor specii de pesti. La fel de daunator este suprapescuitul, supraexploatarea populatiilor piscicole dintr-un ecosistem acvatic dincolo de capacitatea de refacere a acestora. Si cred ca acesta este aspectul pe care ai dorit sa-l sesizezi. Si asta nu (prea) avem noi de unde sti, in privinta subiectului articolului tau; scrumbia de Dunare inregistreaza mari fluctuatii de migratie si aceasta nu numai functie de debitul Dunarii, factorii hidro-climatici etc ci si functie. Da, functie si de modul in care a fost exploatata in anii precedenti.
  S.a.m.d. Nu poti scoate o specie din …context si nu poti privi fenomenul raportindu-te la o unitate mica de timp. E ca si cu padurea si copacii.
  Si in concluzie, nu, tonul meu nu e optimist. Deloc.
  Acestea fiind spuse, iti doresc succes!

  Răspunde
 3. alex says:

  Dupa parerea mea, romanul e un om petrecaret si tot timpul cauta motive de sarbatoare. Cum suntem la malul Dunarii, a dat caldura afara, cel mai la indemana e sa frigem saraca scrumbie, care nu are de ales. Pe de alta parte bisnitarii (in mare parte cu tenta tropicala) sustin aceste evenimente de pe urma carora intr-o zi castiga bani cat sa le ajunga pana la urmatorul motiv de sarbatoare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.