Am fost zugrav şi nu mai vreau în veaţa mea

Întotdeauna mi-au plăcut chestiile făcute “în familie”. Mai ales momentele alea când plecăm “la drum” pe ideea “hai să renovăm camera aia pentru că o picat din tencuială şi e musai” şi ajungem la “facem şi în baie, şi în bucătărie, şi în cealaltă cameră”. Am fost zugrav câteva săptămâni şi după experienţa asta nu mai vreau să aud de renovări făcute cu mâna mea niciodată!

Am renovat apartamentul alor mei cu cât mai puţini bani posibil – pentru că de unde nu e, nu e, iar credit pentru aşa ceva NU! Am izolat la interior două camere şi am împrospătat varul cam prin toată casa. Nu a ieşit cine ştie ce, dar totul miroase a nou, ceea ce e bine şi mişto.

Materialele (adezivi, glet, var, polistiren extrudat, plasă, male) ne-au costat vreo 500 de lei în total. Am mai dat un 500 de lei pe un geam termopan şi cu toate chestiile adiacente cred că toată cheltuiala a ajuns pe la 1.300 de lei. Hesus!

Am urât prăfăraia de la ras pereţii. Nu mi-am imaginat vreodată că voi scoate pietre pe nas şi că părul îmi va fi ca sârma ghimpată. Am urât faptul că totul s-a făcut după muncă, deci puţin câte puţin, încet-încet tare de tot şi cu oboseală din greu. Naşpa, bine că am terminat.

În schimb mi-a plăcut la nebunie să trag material pe perete, fie el adeziv pentru polistiren sau glet. Mi-a plăcut la nebunie, deşi mi-am făcut o bătătură uriaşă în palmă. Buba este că oricât de mult mi-a plăcut mie cum se simţea materialul tras pe perete cu mala (cică aşa îi spune la tabla aia dreaptă cu mâner) nu o ieşit tocmai bine. Pentru că nu mă pricep, mno. Pereţii nu sunt tocmai netezi – nu-s nici în valuri – dar cine nu ştie poate spune liniştit că aşa s-a vrut să fie 🙂

Şi nu am făcut chestiile de genul “ia material cu şpaclu, pune-l pe tablă şi jbeaf!, pi perete!”, ci m-am uitat în prealabil la “tutoriale” pe YouTube (haha, da, egzistă!) şi am întrebat oameni care fac asta de o viaţă. Fireşte că secretul meseriei nu se rezumă la cuvinte spuse prin telefon, dar sfaturile lor au fost de ajutor doar pe jumătate.

Ceea ce vreau să spun este că dacă nu eşti zugrav de meserie – sau dacă nu ai un talent fenomenal pentru tras material pe pereţi – nu o să-ţi iasă niciodată treaba aşa cum ţi-o imaginai tu când te-ai apucat. “Cât de greu poate fi?!” e o chestie stupidă.

Aşa că dacă ai de gând să faci ca mine, ţine cont de faptul că dacă te-apuci de zugrăveală şi nu eşti zugrav vei cheltui mai puţin, dar rezultatele nu vor fi nici măcar pe-aproape de ceea ce sperai. Dacă poţi face compromisul ăsta – eu pot – bagă mare. Pe de altă parte, un zugrav ar fi însemna o cheltuială în plus şi nu ştiu în ce măsură găseam unul disponibil în timp util (am un prieten care a aşteptat un zugrav câteva luni de zile…).

Tind să cred că ne considerăm, majoritatea, nişte veritabili Jack of all trades – neni care se pricep la absolut toate – deşi, în realitate, în ceea ce priveşte extrem de multe lucruri, suntem nişte Dorei de-o splendoare fabuloasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.