Cu ochii pe Moldova

România o scăpat de comunism în oarecare măsură. Mai avem de lucru la corupţie, dar dacă vrei să-ţi bagi ceva în gura unui demnitar o poţi face, slavă Universului. Nu ştiu cum o fi în Republica Moldova, dar cred că putem cădea de acord că situaţia este tensionată.

Anul trecut, în Ucraina, oamenii au vrut apropierea de Europa şi “separarea” de Mazăr Ruşia. În februarie, după zile bune de proteste mai mult sau mai puţin violente, peste 110 protestatari şi 18 poliţişti au murit. Regimul pro-rus a fost înlăturat… victorie? Nu ştiu exact care e situaţia în momentul de faţă, nu prea mai poţi avea încredere în presă din moment ce majoritatea informaţiilor se bazează doar pe declaraţii. În zona Crimeei nu cred că se mai poate face ceva, Rusia a luat-o înapoi. În partea de est a Ucrainei, spre graniţa cu Rusia, se pare că se duce un război în toată regula.

Spuneam că în Republica Moldova situaţia este tensionată.

“Membrii mișcării Antifa, o grupare considerată extremistă, sunt suspectați că pregăteau acțiuni de destabilizare a situației din Republica Moldova, intenționând să organizeze proteste violente după alegerile din 30 noiembrie, au indicat miercuri procurorul anticorupție Viorel Morari, și șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, în cadrul unei conferințe de presă, informează Moldpres”, citat de AGERPRES. Şi au fost percheziţii în apartamente în care s-au găsit multe arme, muniţie şi bani, plus ceva convorbiri telefonice în rusă în care se punea problema dacă la Chişinău va fi un nou Maidan, sau nu. Orice scânteie poate aprinde lucrurile… sau nu. Depinde cât de hotărâtă sau mulţumită este populaţia.

Cică ar mai fi semnale că Rusia vrea să anexeze Transnistria.

Poate e o idee paranoică, dar ieri, CSAT a aprobat bugetul pentru “primul an de război” valabil pentru 2014-2016. Nu ştiu despre ce sumă e vorba şi nu pot spune că mă alarmează decizia; cred că orice ţară are protocoale de genul, care trebuie respectate şi în timp de pace.
În schimb, dacă Rusia ia Transnistria şi în Republica Moldova se instalează un pseudo-guvern controlat de tata Putin, mai mult sau mai puţin, noi suntem următorii.

Nu mă văd cu arma în mână decât atunci când mai bag un CS. Sper ca moldovenii să reuşească prin votul de duminică să obţină rezultatul şi schimbarea aia pe care şi-o doresc şi mi-ar plăcea ca totul să decurgă calm, cileanu şi corect.

Exagerez sau nu?

1 thought on “Cu ochii pe Moldova

  1. Yamasha says:

    Ca o mica paranteza. Ma gandeam la ai nostri, cu DNA-ul si cu toata nebunia. Eu tind sa cred ca UE face presiuni ca n-avem cu ce sa platim datoria aia mare catre FMI…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.