Generația „School is for geeks!”

De ce ai injura școala?!

Despre liceeni, stundenți, școală, cărți, peri albi, regrete și înjurături.

Enciclopedia online, Wikipedia, oferă o definiție clară și pe înțelesul tuturor: școala este o instituție publică proprietate de stat sau privată unde se învață disciplinele prevăzute într-un plan de învățământ. Toate bune, frumoase și clare până aici, nu?
Ei bine, de ani buni tot vad sau aud oameni înjurând această instituție din cauza faptului că lucrurile oferite nu sunt destule pentru a asigura obținerea unui job. Bine, că mai sunt unii care se așteaptă să devină mai inteligenți doar trecând pe la ore/cursuri din când în cand și deloc pregătiți, e partea a 3-a. Partea a 2-a referindu-se la cei care sunt de părere că școala va citi o carte pentru tine și ție îți va implanta cumva toate informațiile în cap. Într-o oarecare măsură și spre propria-mi rușine, am făcut parte din categoria celor mai sus menționați.

Care credeți că ar putea fi cauzele pentru care unii oameni, deși majoritatea îmi sunt de o vârstă, adică tineri, blesteamă școala cu atât patos? Mie îmi trec câteva prin cap.

Pentru început, mă îndoiesc foarte, foarte tare că generațiile devin din ce în ce mai stupide sau că ne îndreptăm cu pași mari spre scenariul din „Idiocracy”. Chiar din contră, consider că generațiile devin din ce în ce mai agere… și mai puturoase, ce-i drept. Deși puturoase ar putea fi prost spus. Sunt trecut de 20 de ani, nu cu mult, dar observ cât de mult s-au schimbat lucrurile. Am un frate de 16 ani(să trăiască copiii lu’ mama!), elev în clasa a 10-a. Când aveam aceași vârstă, visam, ca un copil, să am un calculator, mobil cumpărându-mi mama cu chiu, cu vai! Rupeam MTV-ul, fotbalul și, mă rog, nu mă mândresc cu celelalte… Mama îmi dădea bănuți de drum și ceva pentru „pachețel”- un pachet cu 10 țigări Winston(vai ce le duc dorul!) și o cafea ieftină. Și-atât! Ieșeam în oraș o dată, maxim de două ori pe săptămână și în rest băgam teme și toate cele. Ne sunam pe fix ca să întrebăm câte ceva și cam atât.

În prezent, țurai! „Mess”, Facebook, hi5, Counter-Strike, NFS, World of Warcraft, FIFA. Nu mai există „Vreau un telefon mobil, mamă!” ci forma corectă este „Am nevoie de un telefon cu MP3 player, browser web și cameră foto bună!”. ”Mamă/tată am nevoie de un calculator” s-a transformat în „Nu îl luăm pe ăsta că e tarabă” sau „Îmi trebuie și un laptop!”. „Am citit cartea x scrisă de y și mi-a plăcut la nebunie, m-a lăsat mască!” s-a transformat în „Ai văzut fimul a?”, ca răspuns venind „Nu frate, mă uit la serialul ăla tare.” sau „Nu, bă, eu am intrat pe CS aseară și am spart căpățâni!”.

Nu bag absolut toată lumea în aceeași oală, doar majoritatea. Încă mai am plăcerea să văd elevi sau studenți la bibliotecă în căutarea unui atlas sau a unei cărți de beletristică și asta îmi dă încrederea că mai există o speranță. Bineînțeles, o inițiativă care să instige acest segment de vârstă la cultură este la fel de rară ca nota 10(zece) la ultima ediție a examenului de bacalaureat. Nici nu vreau să aud că a fost extraordinar de dificil sau că acele camere au persiflat elevul! Nu, adevărul e că nu se învață. Programa școlară este și ea la pământ dar în România nu se mai învață. Păcat, proști nu suntem.

Din proprie experiență știu că cei care au citit cărți la momentul potrivit sunt inteligenți și cu un vocabular dezvoltat. Am încercat din răsputeri să recuperez și eu perioada respectivă acum, dar cu job, planuri mărețe și facultate în același timp e cam dificil să mai ai energie sau dispoziție de o carte, deși reușesc să rup timp și pentru asta.

Scumpi liceeni, tinerețea nu se termină o dată cu liceul! Vreți să ajungeți ca unii dintre noi(studenți adică) care își blesteamă zilele că nu au învățat un pic mai mult în liceu? Admiterea la facultate depinde de rezultatele din liceu și facultatea este un lucru banal în zilele de astăzi.

Revenind la ideea de la care am plecat: nu școala este de vină că voi nu ați fost admiși la facultatea unde v-ați dorit! Nu școala este de vină că voi nu știți cât face 1+1×2! Nu școala este de vină că terminați o facultate și că nu știți să faceți nimic pe domeniul respectiv! Nu școala este de vină că nu știți o limbă străină! Vina e a voastră.

Ce puteți face în privința asta? Păi, veți realiza că am dreptate doar în momentul în care vi se va închide o ușă în nas. Înjurați, descărcați-vă și puneți burta pe carte! „Cine are carte, are parte!”- proverb românesc. Până mai acum ceva vreme, consideram proverbele sau maximele românești o tâmpenie și jumătate. Sunt adevărate totuși.
Avem numeroase avantaje la îndemână în comparație cu generația anterioară: internet, prieteni mai mulți, biblioteci peste tot, profesori tinerei care sunt mai mult decât fericiți să vă ajute să excelați și îl avem, drept bun prieten, pe google. Google știe tot! Trebuie doar să-l întrebi.

Voi ce părere aveți? Să fie doar o părere greșită de-a mea? Câți dintre voi v-ați găsit în situația de a spune „Ah, ce bine era dacă eram atent la ora x!”?

6 thoughts on “Generația „School is for geeks!”

 1. Machete says:

  Sunt de acord cu ce a zis Delia. Dar acelasi lucru la o scara mai mare ar trebui implementat si in facultate. Ma refer la momentul in care pleci din facultate, si poti sa afirmi cu mana pe inima ca ti-a placut ce ai invatat, ba mai mult, sa zici ca iti folosesc multe lucruri studiate in acel mediu. Patronii au inceput si la noi in tara, mai greu, mai lent sa caute oamenii care stiu sa se descurce, nu care stiu zeci de cursuri si mii de pagini pe de rost. Cheers !

  Răspunde
 2. Delia Cristina says:

  Nice topic! Sunt multe de discutat aici.

  Consider ca dincolo de acele modele, trebuie sa se lucreze intens la sistemul de invatamant. Asa cum ati spus si voi profesorii sunt cei mai importanti, ba mai mult decat atat, un profesor trebuie sa devina modelul demn de urmat. Ceea ce la noi se va realiza foarte greu deoarece nici ei nu isi fac datoria asa cum trebuie. Cred si eu, sa fiu tratata cum sunt ei, sa mi se taie din salariu la fiecare doua luni si sa mai inceapa si elevii cu diverse figuri la ore, nici eu nu m-as duce sa predau de placere.
  So… Poate nici profesorii, nici elevii nu sunt adevarata problema aici.
  Ce ar fi daca…
  1. In generala s-ar preda la diferitele materii pe care tot le fac micutii, notiuni de cultura generala in asa fel incat ei sa isi poata canaliza atentia pe ceea ce le place?
  2. Sa avem in licee clase mai diversificate: nu doar clase de mate-info, filologie, limbi straine si stiinte ale naturii? Dupa cum se vede, si dupa cum se stie, se numesc degeaba asa. Sunt prea generali termenii, la fel si materiile. Imi amintesc si acum orele din liceu, aveam multe pe langa ce ma interesa pe mine, si nu aveam niciun chef de ele.
  Consider ca in liceu trebuie sa fii destul de motivat sa te gandesti la ce vei face cu viitorul tau. Daca ai un scop, faci orice sa ajungi la el. Dar pentru asta, trebuie sa stii sa alegi. Si, hop, aici intervine profesorul! Sau poate parintii?! In orice caz, acea persoana trebuie sa stie sa te stimuleze sa faci ceea ce te atrage cel mai mult si sa mergi pe drumul ala fara sa tii cont de ce zice X sau Y. Facand ceea ce-ti place cel mai mult, realizezi mult mai usor ce iti propui. Si cand termini liceul, stii clar pe ce drum mergi in continuare.

  Răspunde
 3. Adi says:

  De acord cu tine. Profesorii sunt o piesa importanta in acest puzzle. Din cate stiu(imi place sa cred ca am informatii bune) elevii de gimnaziu si liceu sunt in continuare indemnati sa citeasca in plus.

  Noi stim, pentru ca noi ne-am dat deja cu capul de pereti. Dar tind sa cred ca e nevoie de ceva mai mult decat incurajari. Crezi ca o tactica mai “comunista” de predare ar da roade?

  Răspunde
  1. dionis says:

   nu cred .. nici fortarea nu e buna. atunci ar invata din obligatie. le trebuie un apel de desteptare, le trebuie modele mult mai bune decat cele actuale. modele viabile, modele reale, dar , din nefericire, la noi nu se prea aude despre ele.

   Răspunde
 4. dionis says:

  sigur.. nu o sa ajungem atat de idioti incat sa alegem presedintele statului pe matahala cu cei mai multi muschi ( sau poate ca … ? ). nu o sa ajungem idioti, doar ca o sa ne stingem incetul cu incetul. scoala, sau mai bine spus invatatorul e, dupa spusele lui Julio Cortazar, singura persoana care poate face transferul de cultura si idei de la o generatie la alta. si nu se referea doar la cultura generala bruta, la acumularea de idei. fara cultura si fara o idee legata de cine esti si ce vrei de la viata, nu poti fi o piesa functionala a unei societati. si fara piese care realizeaza ceva, care evolueaza, nu poti avea o societate.

  imi place ca ii incurajezi pe tineri si probabil asta e singurul lucru de care au nevoie. de ceva vreme se crede ca educatia nu se merita, ca e degeaba. sa fim seriosi, proaspat absolvent de facultate, cu vise mari, sunt gelos la vederea succeselor nelimitate ale altor parveniti. cei care ne urmeaza au nevoie de foarte multa incurajare. si sprijin vocational priceput.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.