5 lucruri necesare dezvoltării

E clar că ai nevoie de câteva lucruri ca să te dezvolți. În următoarele rânduri le voi expune, rămânând ca voi să trageți concluzia dacă aveți deja lucrurile respective la îndemână.

1. Timp
Știu că timpul(lăsați bancul cu timpul pe mai târziu) este probabil cea mai importantă resursă și în același timp(ciudat) și cea mai crudă. Importantă pentru că avem impresia că niciodată nu avem destul timp(deși ziua are 24 de ore), crudă pentru că nu va sta niciodată în loc pentru tine, nu te va astepta ca un prieten bun. Fă un calcul simplu și vezi cât timp pierzi pe zi. 5 ore? 6 ore? Atunci e trist.
Ador să pierd timpul, nu mă înțelegeți greșit, chiar cred că e necesar să mai pierdem câteodată timpul cu chestii mici(un film, un joc, o țigară și-o cafea pe băncuță) dar lucrurile astea pot fi rărite. Sfatul meu este să vă uitați la un film, două, maxim 3 pe săptămână, să lăsați jocurile pentru ocazii speciale iar ieșirile la bere să le fructificați altfel. În timpul astfel creat nu dormiți ca niște trântori/țe(e timp pentru somn pe lumea ailaltă) ci folosiți-l pentru voi: gândiți-vă la ce sunteți buni, la ce ați vrea să fiți buni și documentați-vă.
2. Voință
Nu încape îndoială, dacă vrei să faci un lucru, oricât de dificil ar fi el, dacă există voință, succesul e mai aproape. Orice om are voință și îmi place să cred că dacă dai greș într-o provocare simplă(lăsatul de fumat spre exemplu) înseamnă că nu îți dorești să faci asta cu adevărat. Faceți apel la voința voastră interioară, vorbiți cu ea(când nu vă vede/aude nimeni evident) și spuneți-i că ăsta e momentul când trebuie să vă țină de mână ca împreună să ajungeți acolo unde trebuie.
3. Inițiativă și ceva curaj
Dețineți deja aceste două lucruri dar din comodotate(comoditate, după cum mi-a atras atenția Cîzî că am greșit;dar mă întreb câți nu ați înțeles că la asta mă refeream…), majoritatea dintre voi le-ați pus la hibernat. E păcat că majoritatea tinerilor nu dau dovadă de inițiativă și curaj, gândind că o să facă altcineva respectivul lucru. Vreți să creșteți într-o societate în care lumea trece pe lângă un om căzut pe stradă gândind că o să-l ajute altcineva?!
Așadar, ieșăți puțin din starea aia de comfort în care sunteți scufundați acum și căscați ochii larg la oportunitățile care vi se ivesc zi de zi. Data viitoare când profesoara voastră întreabă „Cine ar vrea să facă o prezentare pe tema asta?” fiți primii care aruncă mâna în sus(nu la propriu) și stigați în gura mare: „Eu, eu, eu, eu!”. Data viitoare când profa spune: „Cine știe răspunsul la întrebarea următoare are un zece.” ridicați mâna și spuneți răspunsul vostru. Care e cel mai rău lucru ce se poate întâmpla?! Nu e corect și nu luați 10; nu se întâmpla același lucru dacă tăceați din gură?!
4. Un role-model
E foarte important să aveți un role-model, la realizările căruia să aspirați(nu datul cu aspiratorul, bă!) din câteva motive simple. Unu la mână e mai ușor pentru voi pentru că deja aveți o potecuță pe care știți că trebuie să o urmați ca să ajungeți acolo. Doi la mână deja știți ce greșeli a făcut respectivul și automat știți la ce trebuie să aveți grijă. Trei la mână e un lucru palpabil în care puteți avea încredere și e o dovadă clară că se poate. În ultimul rând și probabil cel mai important aspect la toată treaba asta: îl puteți contacta. Folosiți facebook, twitter și de ce nu, adresa voastră de e-mail. Faceți tot posibilul să intrați în contact cu persoana respectivă, spuneți-i despre visul vostru de a ajunge la fel ca el și întrebați-l dacă are vre-un sfat pentru voi. Iarăși, care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla?! Nu vă răspunde sau adoptă o atitudine arogantă și vă zice că nu sunteți la fel de awesome ca el/ea… Chestia asta ar trebui să vă impulsioneze și mai tare.
5. Internet
Nu mai dezvolt. Bloguri, site-uri, google – cel mai bun prieten al vostru și de ce nu, puțină piraterie. Totul pentru a minimaliza costurile dezvoltării voastre(evident, dacă dispuneți de resursa financiară, vă sfătuiesc să cumpărați absolut tot ce folosiți).

Dispuneți de lucrurile astea? Sunt chestii greu de obținut? E ceva greu de înțeles?
Hai! Separate yourself from the unthinking majority! Faceți asta pentru voi, nu pentru mine.

Ce părere aveți? Mai sunt lucruri ce le-am omis? Dacă dispuneți deja de lucrurile astea, ce vă oprește să vă dezvoltați?

2 thoughts on “5 lucruri necesare dezvoltării

  1. Pingback: Hai să ne trăim viața! « New is always better!
  2. Pingback: (S)tink + « New is always better!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.