1 way of global change

Mai acum ceva timp, eram rugat să scriu un articol intitulat „1000+ ways of global change” pentru o campanie de recrutare a ONG-ului din care făcusem parte. Rândurile următoare vor avea oarecum legătură cu treaba aia, dar e irelevant aspectul ăsta(voiam doar să mă laud).

Titlu în engleză, știu. De-asemenea, sunt încrezător că până și mama înțelege ce semnifică, deci nu îl voi explica. În rândurile următoare mă voi concentra pe 3 lucruri: oftică pentru Adi(adică eu), „uau, asta chiar e genială” și cum să înveți o limbă străină.

De mult timp caut un subiect interesant pe care să-l prezint cu siguranța că cei ce-l vor citi vor câștiga ceva bun în schimbul timpului lor. Astăzi, pot spune că am găsit articolul. În caz că ați mai trecut pe aici, știți că mie-mi plac oamenii care fac lucruri cu care aduc valoare omenirii. Unul dintre acești oameni se numește Luis von Ahn și nu-mi pasă de unde e. Are în jur de 30-35 de ani, cred.
Aș vrea să mă înjur, pentru că nu mi-a venit mie ideea asta. Adi, boule! Mă rog, încă nu reușesc să gândesc lucrurile cum le face Luis von Ahn ăsta, deși raționamentul e mega simplu.

Câți dintre voi știu ce e aia CAPTCHA? Mda, e vorba despre literele alea distorsionate pe care trebuie să le scrii când te înregistrezi prin locuri on-line. Câți dintre voi știu ce e aia reCAPTCHA? Mda, e CAPTCHA cu 2 cuvinte. Grozav, yay. Câți dintre voi știu la ce folosește treaba asta?! Păi unu la mână, serverul se asigură că tu ești om adevărat și nu vreun virusel ce plănuiește să fure conținut ș.a.m.d. Doi la mână, reCAPTCHA are și un scop benefic: digitalizarea cărților. Cărțile sunt digitalizate printr-un progrămel ce recunoaște caracterele de pe pagini după ce acestea sunt scanate. Problema este că la cărțile mai vechi, cerneala își pierde din intensitate și programul cu pricina nu mai recunoaște caracterele. Așadar, de fiecare dată când introduci o reCAPTCHA, de fapt și de drept ajuți la digitalizarea unei cărți. FELICITĂRI, bă, chiar faci ceva pentru omenire! Fără să știi de lucrul ăsta, evident.

Sunt mulți dintre noi care deja stăpânesc o limbă străină. Dar ăștia care suntem noi bilingual(fără vreo conotație sexuală) vrem și mai mult, vrem să stăpânim 3 limbi. Timp pentru asta nu prea se găsește de cele mai multe ori, iar când găsim realizăm că nu prea avem bani pentru cursurile cu pricina. Luis von Ahn(tipul care a inventat CAPTCHA și a gândit reCAPTCHA) vine cu o inițiativă genială! Deci, e efectiv genială și arată în același timp câte lucruri grozave poate face omenirea dacă lucrează împreună!

Duolingo este locul unde înveți practic o limbă nouă aducându-ți în același timp aportul la dezvoltarea omenirii(mă rog, oarecum). Practic, în timp ce tu înveți limba respectivă, traduci internetul din limba ta nativă în limba pe care dorești să o înveți. Mă rog, există și un impediment, cel puțin din câte am înțeles eu: trebuie să stăpânești engleza ca să poți învăța altă limbă. Mnoh, a fost gândit de englezi/americani deci e clar că au gândit-o pentru ei. Oricum, dacă știi engleză și vrei să mai înveți și altceva, oferind ceva folositor la nivel global, în același timp, pe duolingo trebuie să te duci. E moacă!

Pentru detalii despre Duolingo click aici. Sursa pentru articol vine de aici.

Știai de treaba cu reCAPTCHA sau o considerai doar o pierdere de timp? De ce de fiecare dată trebuie să fie altcineva persoana care vine cu o soluție prin care oamenii să coopereze la nivel global? Tu ce părere ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.