Comunismul gălăţean

By | septembrie 5, 2014
1280px-Flag_of_PCR.svg

Aud des fraza „şi-au dat viaţa la revoluţie pentru…”. Şi îmi place să cred că în locul punctelor de suspensie trebuie să fie „o viaţă mai bună” sau „libertate din toate punctele de vedere”. Nu voi vorbi despre perioada comunistă pentru că nu am trăit decât un an sub conducerea lui Ceaşcă.

Cu toate astea, am citit foarte multe poveşti de pe vremea aia şi-am şi scris despre o familie din judeţul Galaţi care a fost troturată de Securitate vreo 28 de ani, până când au fost nevoiţi să fugă din ţară pentru că începuseră să fie ameninţaţi cu moartea. Mereu am considerat că astfel de poveşti trebuie să fie citite pentru a evita repetarea acelei perioade. Dar comunismul iese greu din sânge.

Iată că la aproape un sfert de secol după Revoluţie, informaţiile publice sunt cenzurate la Galaţi iarăşi. Evident că această „comandă” a venit de sus, de la preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa – un personaj interesant, care se pare că a luat-o pe arătură. Mereu am considerat că oamenii cu o cultură vastă sunt mult mai întregi şi deschişi la minte, dar se pare că trebuie să existe şi excepţii de la regulă.

Veţi spune că nu e mare lucru, pentru că e vorba da instituţiile de cultură. Pe de-o parte aşa e, dar pe de altă parte sunt două aspecte grave aici:

1. La Galaţi cultura e un fel de gândac pe cale de dispariţie. Muzeul de Artă vizuală a ajuns la Biserică şi urmează să fie transformat într-un templu al afacerilor cu crucea-n mână.

2. Aşa începe. Azi sunt cenzurate informaţiile publice din câteva instituţii „neimportante” subordonate statului şi, încet-încet, ne putem trezi cu zeci de contracte plătite din bani publici despre care presa nu are voie să scrie.

Bacalbaşa nu e lipsit de inteligenţă. Nu a cerut cenzurarea presei – nici chiar liberul acces la informaţii publice – ci pur şi simplu a făcut în aşa fel încât obţinerea unei informaţii să dureze o grămadă şi să fie îngreunată în birocraţie.

E adevărat că „Viaţa liberă” a scris foarte des cu privire la incompetenţa cu care este condus Consiliul Judeţean Galaţi şi, cel mai probabil, ăsta este principalul motiv pentru această decizie cretină.

În încheiere, priviţi lucrurile în felul următor: pomeni electorale, traseism politic, vot obligatoriu şi presă cenzurată – măsuri ale PSD-ului, toate. Cam aşa ar arăta viitorul în România roşie.

Aţi văzut cu câte cuvinte de laudă a privit Po(a)nta regimul comunist din China, nu?

Follow me

Adi

Galatean de 29 de ani, mutat in Cluj din 2016. Imi plac PPC-urile, filmele, jocurile video si bunul simt.
Follow me

Abonează-te la adibot.ro prin email

Dacă îţi plac articolele de pe acest blog, adaugă-ţi adresa de email mai jos. Scriu maxim două articole pe zi, deci nu te spamez :)

Alătură-te celor 759 de abonați

One thought on “Comunismul gălăţean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *