Cercetarea și-ntrebarea

By | iulie 8, 2012

Tind să cred că o componentă importantă a sângelui nostru este curiozitatea. Uneori curiozitatea asta este mare și justificată, în sensul că lucrurile despre care vrem să aflăm chiar ne sunt folositoare. În schimb, de cele mai multe ori, curiozitatea asta ne face cretini.

Internetul ne oferă în 99% din cazuri răspunsul la curiozitatea pe care o manifestăm. Cam orice vrem să aflăm se poate rezolva apelând la prietenul nostru Google.

Pe de altă parte, o altă componentă a sângelui nostru este lenea. Ne e lene să cercetăm și acceptăm unele lucruri așa… fără să ne pese, acceptăm ambiguitatea. În continuare cred că cele mai multe persoane care fac lucrul ăsta sunt cele religioase. Evident, ei vor spune că nu e vorba de ambiguitate ci de credință. Whatever rolls your boat!

Am zis că sunt momente în care curiozitatea ne face cretini. Un exemplu clar care va demonstra faptul că și lenea curge prin ale noastre vene: să zicem că avem un grup de Facebook în care sunt vreo 350 de oameni. Grupul are rostul de a oferi informații persoanelor care vor să participe la un eveniment. Toți membrii grupului vor să afle locația evenimentului așa că organizatorii o fac publică. Apoi trece timpul și informația ajunge mai jos în news feed-ul grupului. Cei care nu au văzut-o la momentul respectiv, acum sunt nevoiți să facă monumentalul efort de a da de 3-4 sau 5 ori de rotița aia din mijlocul mausului ca să ajungă la informație. Așa că preferă să întrebe iarăși. Problema constă în volumul de timp pierdut. Unu la mână, unul dintre organizatori pierde câteva secunde spunând ceva ce s-a mai spus deja- which is no big deal, dar totuși- iar persoana care întreabă așteaptă ceva timp până primește un răspuns. În cazul persoanei curioase timpul de așteptare e de vreo 100 de ori mai mare față de timpul necesar pentru a da de scroll-ul mausului în jos.

Cretini.

Follow me

Adi

Galatean de 29 de ani, mutat in Cluj din 2016. Imi plac PPC-urile, filmele, jocurile video si bunul simt.
Follow me

Abonează-te la adibot.ro prin email

Dacă îţi plac articolele de pe acest blog, adaugă-ţi adresa de email mai jos. Scriu maxim două articole pe zi, deci nu te spamez :)

Alătură-te celor 759 de abonați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *